#Franţa (2022) – monedă comemorativă de 2 Euro: JO de Vară Paris 2024

A doua monedă comemorativă de 2 Euro din seria dedicată JO Paris 2024 a fost lansată în data de 28.09.2022 şi are ca temă JO din Antichitate. Conform Monetăriei franceze, moneda are un tiraj maxim de 510.000 buc., din care 500.000 buc. în variantă coincard şi 10.000 buc. proof, fara varianta de circulatie. În mod interesant, pe spatele coincard-urilor se menţionează 50.000 buc. tiraj/model. 



Este posibil ca cifra de 510.000 buc. să fie o strategie de marketing, prin care să fie puse în vânzare mai multe monede tematice în 2024, anul desfăşurării JO. Varianta coincard este disponibilă în 5 variante de culoare, fiecare având un design şi texte diferite:

- Albastru deschis: Provoacă întâlniri neaşteptate între sport şi artă.


- Roşu ciclam: Pune în mişcare toţi francezii.


- Portocaliu: Împărtăşeşte energia jocurilor cu cât mai multe persoane.


- Violet: Fă Parisul şi Franţa în cel mai frumos teren de sport.


- Verde mentă: Construieşte o moştenire pentru viitor.



Pe avers, îl avem reprezentat pe Spiritul Libertăţii (un alt simbol puternic al Franţei), pregătindu-se să arunce un disc (discul este elementul de legatura cu JO din Antichitate). În fundal apar Arcul de Triumf, simbolizând Parisul şi o pistă de atletism. În partea dreaptă se observă logoul JO de la Paris 2024. În partea de jos avem anul baterii, respectiv mărcile monetăriei şi ale gravorului Joaquin Jimenez.

Reversul este cel standard al monedelor de 2 Euro.

Se pare că designul coicard-urilor dedicate JO Paris 2024 este de fapt un puzzle, imaginea finală putând fi descoperită în 2024, odată cu punerea în circulaţie a ultimelor variante ale seriei olimpice.

Surse: monnaiedeparis.fr, numismatica-visual.es, wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu