#Sierra_Leone (2022) – noi bancnote de circulaţie de 1, 2, 5, 10 şi 20 Leones (lei)

La data de 01.07.2022, Banca Centrală a Sierra Leone a pus oficial în circulaţie noua serie de bancnote constând în bancnote denominate de 1, 2, 5 şi 10 Leones (denominarea a constat în tăierea a trei zerouri) şi o bancnotă nouă cu cupiura de 20 Leones. Bancnotele sunt tipărite pe hârtie specială, comanda fiind dată la De La Rue (pe bancnotele de 1 şi 2 Leones, pe revers,  apare şi numele companiei). Toate bancnotele au în filigran imaginea unui cap de leu şi fundalul cu elemente geometrice tradiţionale. Ca şi grafică nu există diferenţe faţă de vechile bancnote, dar ca şi dimensiune, noile bancnote sunt mai mici.
Tot pentru introducere în acest an, au fost anunţate şi noi monede, toate cu tematică muzicală.



Bancnota de 1 Leone – pe avers apar portretul eroului naţional Bai Bureh şi un fragment dintr-o sculptură, reprezentând războinici. Pe revers este prezentată o antenă de telecomunicaţii plasată într-un sat. Dimensiune 160x22 mm.


Bancnota de 2 Leones – pe avers este prezentat portretul jurnalistului, activistului şi politicianului Isaac Theophilus Akunna Wallace-Johnson şi un cargo maritim. Pe revers se află sediul Băncii Naţionale din Freetown. Dimensiune:


Bancnota de 5 Leones – pe avers apare portreul lui Sengbe Pieh, liderul revoltei de pe nava de sclavi La Amistad şi vechea clădire a colegiului Fourah Bay. Pe revers este prezentat barajul Bumbuna de pe râul Rokel. Dimensiune 128x65 mm.


Bancnota de 10 Leones – pe avers apare un porumbel alb cu o ramură de măslin în cioc, având pe fundal harta ţării, steagul naţional şi o panglică cu textul unitate naţională, pace şi prosperitate.Pe rever este prezentat un arbore de bumbac, simbol al capitalei şi al libertăţii pentru cei fugiţi din sclavie şi refugiaţi în Sierra Leone. Este singura bancnotă pe care nu apare un portret. Dimensiune 135x68 mm.


Bancnota de 20 Leones – singura bancnotă nouă, prezintă pe avers portretul Constancei Cummings Joh, profesoară şi politician, prima femeie membră a unui consiliu municipal în Africa şi prima primăriţă a Freetonului (1966). Se mai poate observa o carte deschisă cu o flacără în mijloc, înconjurată de două ramuri de laur. Pe revers apare un grup de eleve aşezate, având în fundal harta ţării. Pe panglică este scris educaţie pentru egalitate de şanse. Dimensiune 138x70 mm.



Surse: banknotenews.com, news.notafilia.pl, africanews.com, banknote.ws, wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu