#Malawi (2022) – noi bancnote de circulaţie de 2.000 şi 5.000 Kwacha

Anunţate de Banca Naţională a Malawi la data de 23.11.2021 şi puse în circulaţie la data de 24.02.2022, bancnotele sunt tipărite de către Giesecke+Devrient (Germania) folosind tehnologie de ultimă generaţie. Bancnota de 2.000 Kwacha este o versiune actualizată a modelului aflat deja în circulaţie (diferenţa majoră o reprezintă înlocuirea pe revers a imaginii clădirii Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie), iar bancnota de 5.000 Kwacha este o bancnotă nou introdusă în circulaţie. De altfel, aceasta a primit şi premiul pentru cea mai bună bancnotă la High Security Printing EMEA 2022.



Bancnota de 2.000 Kwacha are pe avers portretul lui John Chilembwe, preot baptist şi educator, considerat erou al independenţei naţionale. A luptat atât pentru drepturile muncitorilor africani ce lucrau pe terenurile din proprietatea coloniştilor europeni, cât şi împotriva guvernului colonial care nu susţinea drepturile sociale şi politice ale locuitorilor ţării. Imediat în dreapta portretului se află harta ţării iar în dreapta acesteia, jos, o imagine cu nişte pescari într-o barcă. Atât unul din elementele de securitate, cât şi o parte din fundal, prezintă imaginea unor peşti, trimitere la peştii coloraţi ce populează apele lacului Malawi. Portretul lui John Chilembwe apare si în filigran.

Pe revers apare clădirea Tribunalului din Blantyre (ca simbol al luptei anticorupţie), în stânga imaginii din nou harta ţării, iar în stânga acesteia, în partea de jos, apar simbolurile justiţiei (o balanţă, o carte deschisă şi soarele), respective două siluete ce duc pe cap coşuri.

Bancnota are culoarea predominant galbenă, dimensiuni 135x66 mm. Material: hârtie specială.



Bancnota de 5.000 Kwacha are pe avers portretul Dr-ului Hastings Kamuzu Banda, primul Prim-Ministru şi primul Preşedinte al ţării (1964-1994). În primul său an ca şi prim-ministru, Malawi (fostul protectorat britanic Nyasaland) obţine independenţa. În 1966 devine primul Preşedinte al ţării. A condus un regim autocrat care s-a terminat abia în 1994, cu primele alegeri libere din ţară. Imediat în dreapta portretului se află harta ţării iar în dreapta acesteia, jos, o imagine cu nişte pescari într-o barcă. Atât unul din elementele de securitate, cât şi o parte din fundal, prezintă imaginea unor peşti. Portretul lui Hastings Kamuzu Banda apare si în filigran.

Pe revers apare clădirea filialei Băncii Naţionale din Blantyre, în stânga imaginii din nou harta ţării, iar în stânga acesteia, în partea de jos, apar un teanc de bancnote de 5.000 Kwacha, respectiv două siluete ce cântă şi dansează.

Bancnota are culoarea predominant mov, dimensiuni x mm. Material: hârtie specială.



Surse: banknotenews.com, wikipedia.org, news.notafilia.pl. malawi24.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu