#Azerbaijan (2022) – nouă bancnotă de circulaţie de 10 Manat: seria Karabakh

Banca Naţională a Azerbaijanului a prezentat la data de 22.04.2022, noua versiune a bancnotei de 10 Manat, continuând astfel modernizarea bancnotelor naţionale. Procesul a început în anul 2019, fiind puse deja în circulaţie versiunile modernizate ale bancnotelor de 1, 5, 20 şi 50 de Manat. Noua bancnotă de 10 manat va circula în paralel cu vechea bancnotă emisă în 2019.



Aversul bancnotei, cu orientare orizontală, prezintă Oraşul Interior, vechea zonă centrală a capitalei Baku. Se poate recunoaşte Palatul Shirvanshahs. În partea dreaptă a aversului este prezentat Turnul Fecioarei, înconjurat de valurile Mării Caspice. Pe fundal se observă valuri şi forme geometrice. Atât palatul Shirvanshahs, cât şi Turnul Fecioarei fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.


Pe revers, de orientare verticală, apare harta actualizată a ţării, fiind reprezentată şi zona Karabakh. Pe fundal se regăsesc motive geometrice şi motive tradiţionale azere.

Bancnota este prevăzută cu sisteme de securitate moderne, inclusiv hologramă 3D. Este tipărită pe hârtie specială, culoarea predominant este cea verde iar dimensiunile sunt 134x70 mm.


Surse: banknotenews.com, news.notafilia.pl, cbar.az, wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu