#Slovenia (2022) – monedă comemorativă de circulaţie de 2 Euro: Jože Plečnik

Marţi, 02.03.2022, Banca Sloveniei a pus în circulaţie singura monedă comemorativă de 2 Euro a ţării (cu excepţia celei comune la nivel european, dedicată programului Erasmus) din acest an, dedicată aniversării a 150 de ani de la naşterea arhitectului Jože Plečnik.



Aversul monedei prezintă fereastra principală a Sălii de Lectură a Bibliotecii Naţionale şi Universitare din Liubliana, cu celebra coloană din faţa ei. În ochiurile de geam apare semnătura arhitectului, ARH. PLEČNIK (vă provoc să o identificaţi 😇 ). Alte informaţii de pe avers: numele lui Jože Plečnik, anul naşterii 1872 şi numele ţării emitente şi anul baterii 2022. Designul îi aparţine lui Andrej Žerovnik.


Reversul monedei este cel standard al monedelor de 2 Euro

Cariera lui Jože Plečnik s-a desfăşurat în Praga, Belgrad, Viena şi Liubliana, contribuind la dezvoltarea capitalei slovene cu lucrări precum Podul Triplu, Biblioteca Națională și Universitară a Sloveniei, digurile de-a lungul râului Liublianica, clădirile din piața deschisă, parcuri, pieţe etc. Stilul său este asociat stilului Secession.


Moneda are un tiraj total de 1.000.000 buc., din care 991.000 sunt de circulaţie. Moneda a fost bătută în Slovacia, la Kremnica.

Surse: news.notafilia.pl, numismatica-visual.es, wikipedia.org, libraryplanet.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu