#China #Hong_Kong #Macao (2021) – bancnote comemorative JO de Iarnă Beijing 2022

Cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă Beijing 2022, Banca Naţională a Chinei (BNC) a lansat la data de 21.12.2021 o serie de bancnote comemorative de circulaţie dedicate acestui eveniment. Mai exact, este vorba de patru bancnote, 2 emise de BNC şi căte una emise de către sucursalele BNC din Hong Kong şi Macau (ultimele două disponibile din luna ianuarie 2022).




Bancnote de circulaţie de 20 Yuani, R.P. China

Ambele bancnote au orientare verticală, prezentând ca sporturi de iarnă: patinajul artistic (1) şi săritura cu schiuri (2).



(1) Pe avers, pe lângă perechea de patinatori plasată pe un fond montan, se mai observă emblema celei de-a 24 ediţii a JO de Iarnă de la Beijing, elementul de siguranţă cu forma unui portativ cu note muzicale (în ton cu tema bancnotei), denominarea bancnotei în caractere chinezeşti, un al doilea element de siguranţă (fereastra transparentă) şi valoarea bancnotei in Braille. Pe revers, imaginea principală este cea a Centrului Acvatic din Beijing, Cubul de Apă, rebotezat cu această ocazie în Cubul de Gheaţă. În partea de sus apare denumire băncii naţionale, tradusă inclusiv în mongolă, tibetană, uigură şi zhuang. Sub aceste traduceri se menţionează „Aniversarea celei de-a 24-a ediţii a JO de Iarnă”. Se mai observă denominarea bancnotei, cu caractere latine.



(2) Pe avers apare un schior în mijlocul săriturii, pe un fundal montan cu fulgi de zăpadă. Alte elemente grafice: stema naţională, emblema JO de Iarnă de la Beijing 2022, denominarea, un element de siguranţă. Pe revers, este prezentat Centrul Naţional de Sărituri cu Schiul „Xue Ruyi”, având cea mai lungă pistă de sărituri din lume, construit special pentru JO. Alte elemente grafice: un fulg de zăpadă (element de siguranţă), un fragment din Marele Zid Chinesc. În partea de sus apare denumire băncii naţionale, tradusă inclusiv în mongolă, tibetană, uigură şi zhuang. Sub aceste traduceri se menţionează „Aniversarea celei de-a 24-a ediţii a JO de Iarnă”

Ambele bancnote au dimensiunea de 70x145, sunt tipărite pe polimer (cea dedicata sporturilor pe gheata) si hartie *cea dedecata sporturilor pe zapada), si au un tiraj de 100,000,000 buc. fiecare.


Bancnota comemorativă de colecţie de 20 Dolari, Hong Kong

Sursa de inspiraţie pentru bancnota de 20 de Dolari HK o reprezintă un vers dintr-o poezie clasică chineză, dedicată Lunii – „Împărtăşeşti de departe acest moment cu mine”. Pe avers, cu aliniere orizontală, avem sediul BNC din Hong Kong şi emblema JO, pe fundalul unui fulg de zăpadă. Data care apare pe avers este 01.01.2022. Informaţia este prezentată în mandarină şi engleză. Pe revers, cu orientare verticală, avem în partea de sus panorama portului Victoria din Hong Kong în lumina lunii şi a focurilor de artificii, iar în partea de jos Marele Zid Chinezesc. Cel două elemente sunt legate prin imaginea a doi sportivi (un schior şi un patinator) în timpul probelor respective. Reversul este practic reprezentarea vizuală a versului „pe când Luna străluceşte deasupra mării, împărtăşeşti de departe acest moment cu mine”.



Bancnota are dimensiunea de 143x71,5 mm, este tipărită pe hârtie specială şi are un tiraj de 2,000,000 buc.


Bancnota comemorativă de circulaţie 20 Pataca, Macao

Bancnota de 20 Pataca emisă de sucursala BNC din Macao, a intrat în posesia doritorilor începând cu data de 10.01.2022. În linii mari, este similară cu varianta emisă de BNC Hong Kong.



Pe avers, este prezentat sediul BNC din Macao, emblema JO, toate pe acelaşi fundal al fulgului de zăpadă. Reversul are ca imagine centrală patinajul viteză, având în fundal ruinele Catedralei Sf. Paul (sus), repectiv nou construita Arenă de Patinaj Vitează (jos). Informaţia de pe revers este prezentată în mandarină şi portugheză.

Bancnota are dimensiunea de 143x71,5 mm, este tipărită pe hârtie specială şi are un tiraj de ??? buc.



Surse: banknotenews.com, pbc.gov.cn, amcm.gov.mo, banknote.bochk.com, tellerreport.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu