#Germania (2022) – monedă comemorativă de circulaţie de 2 Euro

Prima monedă comemorativă de 2 Euro a Germaniei din acest an este o monedă specială, ea fiind ultima din cele 17 monede dedicate Land-urilor germane. Seria cuprinde 16 monede dedicate Land-urilor şi una dedicată Bundesrat-ului, “casa Land-urilor”. Ultima monedă a seriei a fost pusă în circulaţie în data de 25.01.2022 şi este dedicată Land-ului Turingia.


Aversul monedei prezintă castelul Wartburg, respectiv o serie de informaţii specifice monedei: anul emiterii, marca monetăriei (A, D, F, G sau J), iniţialele artistului care a desenat motivul, OS (Olaf Stoy), numele  Land-ului şi iniţiala ţării, litera D.

Reversul monedei este cel standard al monedelor Euro.



Tema monedei nu este întâmplătoare, castelul Wartburg, aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind simbolul a o mie de ani de istorie, cultură şi religie. Wagner a plasat acţiunea operei „Tannhauser” în acest castel, Martin Luther a tradus Biblia aici, Sf. Elisabeta a lupta pentru săraci din acest castel şi lista ar putea continua.

Pentru cei pasionaţi de monedele Euro germane, această serie nu este ultima dedicată Land-urilor, urmând ca în perioada 2023-2038 să apară o nouă serie, dedicată monumentelor din fiecare Land.

 

Surse:news.notafilia.pl, muenze-deutschland.de, numismatica-visual.es, coin-database.com, wikipedia.org

 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #germania #2euro #2euro2022 #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu