#Kazahstan (2021) – monedă comemorativă de circulaţie de 100 Tenge

 

În luna decembrie 2021, Banca Naţională a Kazahstanului a anunţat lansarea unui set de 3 monede (1x500 Tenge, 1x200 Tenge, 1x100 Tenge) dedicate aniversării a 50 de ani de la lansarea staţiei spaţiale Salyut-1. Din cele trei monede, doar moneda de 100 Tenge va fi monedă de circulaţie (aparent, nici una din cele trei monede nu a fost încă pusă în circuitul public).



Aversul monedei de 100 Tenge nu este o surpriză pentru cei familiarizaţi cu seria de monede kazace dedicate spaţiului: este aceeaşi reprezentare uniunii om-spaţiu, simbolizând legătura între trecut şi viitor. În partea stângă apare stema naţională, iar în partea dreaptă este trecută valoarea monedei. Pe circumferinţă se menţionează numele ţării în kazahă şi engleză.

Pe revers, în zona centrală este prezentată staţia Salyut-1 În fundal apar Pamântul şi spaţiul înstelat, pe suprafaţa Pamântului fiind scris cuvântul Baykonur (cosmodrom aparţinând Federaţiei Ruse, dar aflat pe teritoriul Kazahstanului). În partea de sus sunt trecuţi anii 1971-20211. Pe circumferinţă se menţioneză numele staţiei în kazahă, rusă şi engleză şi este reprezentat stâlpul de susţinere al rachetei.

Moneda de circulaţie are diametrul de 31 mm, greutate de 31,7 g ţi un tiraj de 100.000 buc. Celelalte două monede ale seriei au un design identic, cea mai deosebită fiind moneda de 500 Tenge, realizată din aliaj de argint şi tantal.



Lansată la data de 19.04.2021 de către URSS, Salyut-1 a fost prima staţie spaţială a omenirii. Primul echipaj uman a ajuns la bordul staţiei cu misiunea Soyuz-11, rămânând la bord 23 de zile.

 

Surse: numismatica-visual.es, inform.kz, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #kazahstan #tenge #ab2022 #numaidesprebani

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu