Qatar (2020) – nouă serie de bancnote de circulație de 1, 5, 10, 50, 100, 200 și 500 Riyali

Banca Centrală a Qatarului a pus în circulație la data de 18.12.2020, cu ocazia Zilei Naționale a Qatar-ului, o serie complet nouă de bancnote, reprezentând a cincea generație de bancnote a emiratului. Pe lângă design-ul nou, la capitolul noutăți putem enumera și: prima bancnotă cu denominarea de 200 de Ryali emisă de Banca Centrală a Qatar-ului, primele bancnote cu elementele de securitate NEXUS (dunga de securitate violetă de pe bancnota de 500 Ryali) și IGNITE (firele de securitate de pe bancnotele de 50, 100 și 200 Ryali, cu perechile de culori negru/roșu și verde/roșu), ambele specifice bancnotelor tipărite de De la Rue. 



Aversul bancnotelor este comun și conține următoarele elemente: o poartă tradițională bogat ornamentată, floarea dreama, steagul național, stema națională și un fundal de elemente geometrice tradiționale. Infomațiile de pe avers sunt prezentate majoritar cu caractere arabe, scrise în patru dialecte diferite. Diferența cea mai importantă la avers este dată de elementele de securitate, acestea fiind din ce în ce mai complexe pe măsură ce ajungem la bancnota de 500 Ryali (avem practic trei clase de securitate – denominările de 1, 5 și 10 Ryali, apoi cele de 50, 100 și 200 Ryali și în final bancnota de 500 Ryali, cu cele mai complexe elemente de securitate). 

Reversul bancnotelor are tematică diferită de la o bancnotă la alta, având însă fundal cu modele geometrice și florale tradiționale. Font-ul utilizat este 99% similar cu cel de pe bancnotele Marii Britanii, din motive de pură estetică. 

Caracterisitici: 

1 Riyal – orientare orizontală, culoare verde, dimensiuni ? mm. Tematica este marea. Sunt reprezentate un vas tradițional de pescuit dhow și fântâna Scoica și Perla din capitala Doha. 


5 Riyali – orientare orizontală, culoare maro, dimensiuni ? mm. Tematica este deșertul. Sunt reprezentate cai, cămile, antilope oryx, copacul Al Ghaf și un cort tradițional din păr (buryuut hajar), realizat în mod obișnuit din păr de cămile, cai, capre etc. 


10 Riyali – orientare orizontală, culoare albastră, dimensiuni ? mm. Tematica este arhitectura. Sunt reprezentate sediul Fundației Qatar, stadionul Lusail (gazda finalei CM de Fotbal din 2022), Torch Tower (hotel), clădirea Universității de Medicină Sindra și clădirea Spitalului Aspetar. 


50 Riyali – orientare orizontală, culoare mov, dimensiuni ? mm. Tematica sunt finanțele. Sunt reprezentate sediile Ministerului de Finanțe și ale Băncii Centrale. 


100 Riyali – orientare orizontală, culoare albastră, dimensiuni ? mm. Tematica este istoria. Este reprezentată moscheea Abu Al-Qubaib, moscheea națională, una din cele mai vechi din Qatar, construită inițial imediat după înființarea emiratului. 


200 Riyali – orientare orizontală, culoare maro, dimensiuni ? mm. Tematica este arta și cultura. Sunt reprezentate Muzeul Național din Qatar, Muzeul de Artă Islamică și Palatul șeicului Abdullah bin Jassim Al Thani. 


500 Riyali – orientare orizontală, culoare violetă, dimensiuni 164x73.5 mm. Tematica este economia. În calitate de cel mai mare exportator mondial de gaz natural lichefiat, BCQ a ales ca pe această bancnotă să fie reprezentate rafinăria din Zona Industrială Ras Laffan și o navă specifică de transport. 


Bancnotele încorporează 64 de elemente de siguranță, fiind considerate imposibil de falsificat. O dată cu lansarea lor, s-a implementat și un sistem de urmărire a acestora, bazat pe numărul de serie. Procesul de creație al noilor bancnote a început încă din 2015, ideile finale fiind alese din peste 120 de propuneri pentru fiecare din cele șapte bancnote. Rezultatul final îmbină armonios natura, istoria, economia, sportul, sănătatea și cultura fiind o reprezentare echilibrată a tot ceea ce reprezintă astăzi Emiratul Qatarului. 



Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu