Indonezia (2020) – bancnotă comemorativă de 75.000 Rupii

În data de 17.08.2020, cu ocazia Zilei Naționale și a aniversării a 75 de ani de la obținerea independenței (în data de 17.08.1945), Banca Centrală a Indoneziei a lansat în circulație o bancnotă comemorativă de 75.000 Rupii. 

Tema bancnotei o reprezintă exprimarea gratitudinii față de independența țării, față de diversitatea ei culturală, precum și față de drumul ales pentru proiectul național Indonezia de Aur 2045, când se dorește ca țara să devină a 5-a economie mondială. 

Pe avers sunt prezentate portretele lui Soekarno (primul președinte al Indoneziei) și Mohammad Hatta (primul vicepreședinte al Indoneziei) artizanii declarării independenței față de Imperiul Olandez. În partea stângă este reprezentat momentul primei arborări a steagului Indoneziei independente. Sub portrete și în dreapta lor sunt prezentate câteva din realizările importante din domeniul economic: sistemul de transport public din Jakarta (imaginea metroului), podul Youtefa și autostrada Trans-Java. 

Pe revers, imaginea centrală prezintă diversitatea țării, printr-un grup de 9 copii fotografiați în haine tradiționale, reprezentând principalele 9 provincii din cele 34 ale Indoneziei. În același timp, copii sunt și simbolul noii generații care construiește Indonezia de Aur. În fundal apare harta țării, în auriu iar deasupra hărții este plasat un satelit, în alb și roșu, simbolizând comunicarea și deschiderea Statelor Unite ale Republicii Indonezia (Negara Kesatuan Republik Indonesia). De asemenea, pe fundal, sunt prezentate fragmente câteva țesături tradiționale precum kawung batik din Java (un material textil amestecat cu ceară, țesut sub forma a patru petale), songket din Sumatra (țesătură din mătase sau bumbac, decorată cu fire din aur sau argint) și gringsing din Bali (țesătură obținută prin împletire dublă, colorată doar în trei culori – alb/galben, roșu și negru, considerată dar divin). 

Bancnota de 75.000 de Rupii (aproximativ 5 USD) este a 4-a bancnotă comemorativă emisă în Indonezia, precedentele 3 având aceeași temă a independenței: a 25- aniversare în 1970, a 45-a aniversare în 1990 și a 50-a aniversare în 1995. 

Tirajul este de 75 milioane bucăți. 







Surse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu