Ungaria – noi monede comemorative de circulație de 10 și 20 Forint

Banca Națională a Ungariei (MNB) a pus în circulație la 14.07.2020, două noi monede comemorative de 10 și 20 Forint, în semn de recunoaștere și respect față de cetățenii maghiari care au avut un rol deosebit în timpul pandemiei de coronavirus. Aceste monede sunt primele din lume dedicate pandemiei de coronavirus.

Reversul monedelor este similar cu cel al monedelor standard de circulație, în schimb, pe avers, stema Ungariei este înlocuită cu un motiv special.

Astfel, pe avers, în mijloc, sunt prezentați într-o variantă stilizată, într-o inimă, eroii necunoscuți, de diferite profesii și meserii, care au menținut pe linia de plutire activitatea economică și medicală. Sub inimă apare pe două linii textul ”TISZTELET A HŐSÖKNEK” (Cinste eroilor). În partea de sus, în semicerc, apare denumirea Magyarország (Ungaria), iar în partea de jos, anul baterii, 2020, încadrat de două puncte

Obiectivul MNB este ca aceste monede să ajungă la un segment cât mai larg al populației, fiecare dintre monede având un tiraj de 2.000.000 de buc.  Imaginea inimii reprezintă cel mai bine efortul susținut al tuturor maghiarilor și exprimă în același timp gratitudine și respect. Designul aparține artistei grafice Krisztina Kovács și a fost ales dintre cele 345 de proiecte de design propuse de către diverși artiști maghiari.

Puteți vedea celelalte designuri finalist în galleria foto.

 

Caracteristici:

10 Forint / 20 Forint

Material: aliaj cupru (75%) – nichel (25%) / aliaj cupru (75%) – nichel (4%) – zinc (21%);

Greutate: 6,1 g. / 6,9 g.;

Diametru: 24,8 mm / 26,3 mm;

Tiraj: 2.000.000 buc. / 2.000.000 buc.

Proof: total 12.000 buc


Surse: mnb.hu, numismatica-visual.es;

#atlasulbanilor #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu