#SUA (2024) – nouă monedă comemorativă de 25 Cenți: Dr. Mary Edwards Walker

Începând cu data de 3 iunie 2024, Monetăria SUA a pus în vânzare a treia monedă din 2024 a seriei ”Femei Americane”, monedă dedicată doctoriței Mary Edwards Walker. 

 

Doctorița Mary Edwards Walker (1832-1919) a fost prima femeie chirurg din Armata SUA și singura femeie medaliată cu Medalia de Onoare (pentru eforturile sale de îngrijire a răniților, inclus prin trecerea liniilor inamice) până în prezent. A fost o susținătoare a dreptului la vot al femeilor și o adeptă a reformei codului vestimentar al acestora. 

Pe reversul monedei apare portretul doctoriței îmbrăcată în uniformă militară, ținând în mână o trusă chirurgivală. Pe piept este prinsă Medalia de Onoare, pe care după decernare, a purtat-o toată viața.În stânga portretului, este prezentată Medalia de Onoare. În partea de sus este menționat numele țării, în partea de jos textul Medalia de Onoare 1865. 

Aversul monedei prezintă portretului lui George Washington, portret realizat de Laura Gardin Fraser cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea lui George Washington şi propus spre utilizare pe monedele de 25 cenţi bătute începând cu anul 1932. Deşi favorit, acest design a pierdut concursul la vremea respectivă, fiind însă ales 90 de ani mai târziu. Pe avers apar textele “Libertate”, “Credem în Dumnezeu”, anul emiterii, marca monetăriei (D, P sau S) şi inițialele artistei LGF. Aversul este comun tuturor monedelor din serie. 

Seria “Femei Americane” este dedicată realizărilor profesionale a 20 de femei din SUA, cu cinci monede lansate în fiecare an și va prezenta personalități feminine americane din domeniul artelor, științei, drepturilor civile etc. 


Surse: usmint.gov, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #sua #dolar



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu