#Mexic (2024) – nouă monedă comemorativă de 20 Pesos: 500 de ani de la înființarea orașului Colima

Banca Mexicului a pus în circulație la data de 19.07.2024, o nouă monedă bimetalică comemorativă de 20 Pesos, dedicată aniversării a 500 de ani de la înființarea orașului Colima.

Pe avers, în centru, se află stema națională a Mexicului, cu legenda „STATELE UNITE MEXICANE” formând formând un semicerc în partea superioară. În partea de jos o coroană cu frunze de stejar și dafin. 

Pe revers, în centru, se află portretul Regelui Coliman (Hueytlatoani Colimotl), în dreapta sus doi câini coliman dansând  iar în fundal vulcanul din Colima. În stânga este o imagine latentă cu cifra 20 iar deasupra ei se menționează numele de Colimotl . În partea de jos, nominalul „20$” flancat de anii 1523 și 2023. Deasupra cifrei 2023 se observă marca Monetăriei Mexicane „M°”. 

Orașul a fost înființat în anul 1523 de conchistadorul Gonzalo de Sandoval. Regiunea pe care o cunoaștem astăzi sub denumirea Colima a fost condusă de un rege legendar (Hueytlatoani Colimotl), despre care nu există dovezi istorice, atribuindu-se acestuia o serie de victorii împotriva invadatorilor spanioli. Cei doi câini, din rasa Xoloitzcuintle, unul bătrân și unul tânăr, simbolizează transferul de înțelepciune și putere către noua generație. 


Surse: news.notafilia.pl, banxico.org.mx, wikipedia.org, britannica.com, wikipedia.com, linkedin.com 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #mexic #peso


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu