#Canada (2024) – monedă comemorativă de circulație de 1 Dolar: 150 de ani de la nașterea scriitoarei L.M. Montgomery

La data de 27.06.2024, Monetăria Regală Canadiană a lansat în circulație primele monede comemorative de circulație cu portretul noului suveran pe avers. Monedele sunt dedicate aniversării a 150 de ani de la nașterea scriitoarei Lucy Maud Montgomery și sunt disponibile în varianta standard, respectiv în varianta color. 

Pe aversul monedei este prezentat portretul Regelui Charles al III-lea, având împrejur numele său și textul D.G. Rex (Rege prin voința lui Dumnezeu). În partea de jos se menționează anul baterii, 2024. Inițialele SR îi aparțin artistului Steven Rosati, realizatorul portretului regal. 

Pe revers este prezentat portretul scriitoarei, ținând în mână un stilou și având în față un caiet și o călimară. Sub portret apare semnătura sa și desenul unei pisici pe care o includea de multe ori în semnăturile sale. Vi-a-vis de ea, personajul Anne Shirley din cartea Anne de la Green Gables privește în zare peste câmpurile cultivate de pe Insula Prince Edward. Inițialele BJ aparțin artistei Brenda Jon, realizatoarea aversului. Pe versiunea colorată apar patru culori: albastru, două nuanțe de verde și maro-roșcat. 

L. M. Montgomery (1874-1942) a fost una din cele mai influente scriitoare din Canada, cu recunoaștere națională și internațională. Opera sa cea mai importantă este romanul apărut în 1908, Anne de la Green Gables, roman care a prezentat lumii personajul Anne Shirley. Au urmat o serie de alte unsprezece romane, urmărind viața personajului principal până la vârsta de 75 de ani.  

L.M. Montgomery este prima scriitoare căreia îi este dedicată o monedă în Canada. 

Monedele au un tiraj total de 3 milioane de bucăți, din care 2 milioane sunt color. 


Surse: stiinta-pentru-toti.blogspot.com, mint.ca, anneofgreengables.com, wikipedia.com 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #canada #dolar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu