#Belgia (2024) – nouă monedă comemorativă de 2 Euro: Lupta împotriva cancerului

La data de 29.05.2024, Monetăria Regală a Belgiei a pus la dispoziția colecționarilor a doua sa monedă comemorativă de 2 Euro din acest an, monedă dedicată Luptei împotriva cancerului. 

Aversul monedei prezintă pulsul unei inimi, transformată la mijloc în simbolul luptei împotriva cancerului, fundița roz. Deasupra, cele trei linii reprezintă un curcubeu stilizat, simbol al speranței. Pe ultima linie se observă inițialele BE și anul 2024. În partea de jos textul în franceză și flamandă: Lupta împotriva cancerului. Inițialele IB de sub puls aparțin lui Iris Bruijns, cea care a realizat aversul. În partea de jos cele două mărci ale monetăriilor din Belgia și Olanda (monetăria belgiană nu mai bate deloc monede, toate comenzile fiind efectuate de monetăria olandeză). 

Reversul monedei este cel standard al monedelor de 2 Eur. 

Monedele sunt disponibile doar în variante BU (în coincard, flamandă și franceză, 135.000 buc.) și proof (cutie, 5.000 buc.). 

Tema monedei trebuie pusă în contextul aniversării în acest an a 100 de ani de la înfiițarea de către Regina Elizabeta a Ligii Naționale Belgiene de luptă contra cancerului, transformată ulterior  în Fundația Împotriva Cancerului și (fundația) Lupta Împotriva Cancerului. 


Surse: royaldutchmint.com, coin-brothers.com, numismatica-visual.es 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #belgia #euro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu