#SUA (2024) – monedă comemorativă de 1 Dolar, seria Inovație Americană: Maine

Monetăria SUA a pus în circuitul numismatic la data de 16.05.2024, a treia monedă a seriei Inovație Americană din acest an, monedă dedicată statului Maine, statul în care a fost inventat defibrilatorul. 

Aversul monedei este cel obișnuit al seriei, având reprezentată Statuia Libertăţii. Singura modificare raportată la monedele din anii trecuți ai seriei, se referă la design-ul roţii zimţate plasate în partea de jos a aversului, simbol al industriei şi al inovării. Începând cu anul 2019, când a fost introdusă pe avers, roata a avut un design diferit în fiecare an.

Pe revers este prezentată un defibrilator în timpul utilizării. Deasupra sa, portretul lui doctorului Bernard Lown, inventatorul acestui dispozitiv medical. În stânga portretului, numele doctorului, iar în dreapta numele dispozitivului – defibrilator de curent continuu. 

Emigrant cu origini lituaniene, dr. cardiolog Bernard Lown a emigrat în SUA în 1935. A început primele experimente cu defibrilatorul în anul 1961, alături de inginerul Baruch Berkovitz. Primele 11 teste au fost de succes, până în anul 1964 dispozitivul fiind implementat în mii de spitale. Ulterior, în baza defibrilatorului, au fos imventate implanturile defibrilatoare și stimulatoarele cardiace. 


Surse:usmint.gov . 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #sua #dolar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu