#Tonga (2023) – nouă serie de 6 bancnote de circulație

Banca Centrală a Tonga a pus în circulație începând cu data de 04.12.2023, o nouă serie de bancnote de circulație: patru pe suport de hârtie specială, cu cupiurile de 2, 20, 50 și 10 Pa’anga, respectiv două pe suport de polimer, cu cupiurile de 50 și 10 Pa’anga (primele bancnote de polimer ale Regatului). Data punerii în circulație a coincis cu data nașterii Regelui Tupou I, modernizatorul Tongăi. 


Aversul tuturor bancnotelor este similar, cu mici diferențe în ceea ce privește elementele de securitate. Imaginea principală este ce a Regelui Tupou al VI-lea. În partea stângă jos, o decorație. Se observă stema statului în partea dreaptă a portretului. Bancnotele din polimer au imprimată pe fereastra transparentă portretul aceluiași Rege Tupou al VI-lea, în timp ce bancnotele clasice au portretul în filigran. Bancnotele de 2, 20 și 50 Pa’anga au fir de siguranță, în timp ce bancnota de 100 Pa’anga are un element de securitate mai modern, imprimat pe suprafața bancnotei (o combinație între cifra 100 și o floare). 

Reversul bancnotelor reflectă cultura, istoria și aspirațiile Regatului. 

Bancnota de 2 Pa’anga: este prezentată o bancnotă cu cocoașă sărind din ocean, cu textul whale watching (observarea balenelor), tema fiind o trimitere către atracțiile turistice ale zonei. 

Bancnota de 5 Pa’anga: este prezentat trilitul Ha’amonga ‘a Maui (sec. XIII), supranumit și Stonehange-ul din Tonga, tema fiind o trimitere la cultura insulei. 

Bancnota de 10 Pa’anga: este prezentată prințesa Angelika Latufuipeka Tuku’aho, executând ceremonialul Kava Milolua pentru noile genarații, tema fiind o referire la tradițiile Regatului. 

Bancnota de 20 Pa’anga: este prezentat sediul Băncii Centrale din Tonga, simbol al prezentului și al potențialului de creștere al țării. 

Bancnota de 50 Pa’anga: este prezentată clădirea Sf. George, sediul Guvernului, tema fiind sublinierea dezvoltării durabile dată de o guvernare stabilă. 

Bancnota de 100 Pa’anga: este prezentată clădirea Palatului Regal, tema fiind stabilitatea țării și respectul comunității globale. 

Bancnotele au dimensiuni egale, 150x70 mm, culori unice, bine definite. 

 

Surse: reservebank.to, banknotenews.com, news.notafilia.pl, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #tonga #pa’anga


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu