#Italia (2024) – nouă monedă comemorativă de 2 Euro: 250 de ani de la înființarea Gărzii Financiare

Începând cu data de 12.03.2024, Italia a pus în circulație prima monedă comemorativă de 2 Euro din aceste an, monedă dedicată aniversării a 250 de ani de la înființarea Gărzii Financiare. 

Pe avers, este prezentată a o imagine stilizată a emblemei Gărzii Financiare din Italia, o împletire a trecutului și a viitorul acestei instituții : munte, mare și cer, teritoriile unde acționează Garda Financiară; grifonul care veghează asupra unei lăzi ferecate, aici simbolizând protejarea finanțelor publice; coroana cu creneluri. Lângă capul grifonului, sub forma unui triunghi, drapelul italian în variantă heraldică. Sub ladă, anii 1774 și 2024.Pe ladă, inițialele RI. În parte de sus a aversului, numele instituției, Garda Financiară. 

Aversul monedei este cel standard al monedelor de 2 Euro. 

Garda Financiară a luat naștere în octombrie 1774, în Regatul Sardiniei, odată cu înființarea Legiunii Trupelor Ușoare, cu atribuții în ceea ce privește apărarea, controlul financiar și paza frontierelor. Modelul acestui corp de armată a fost preluat ulterior și de alte state italiene. 

Moneda are un tiraj total de 3.000.000 buc. 


Surse: numismatica-visual.es, news.notafilia.pl, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #italia #euro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu