#Insulele_Solomon (2023) – două noi bancnote de circulație de 50 și 100 Dolari

Începând cu data de 28.12.2023, Banca Centrală a Insulelor Solomon a pus în circulație versiuni modernizate ale bancnotelor cu cupiurile de 50 și 100 Dolari Solomonezi.  Noile bancnote se diferențiază de cele din vechea generație mai ales din punct de vedere al elementelor de securitate, diferențele de design fiind minime. 

Bancnota de 50 Dolari are pe avers steagul și stema națională (flancată de o sculptură tradițională), separate de un fir de siguranță lat de 18 mm, imprimat pe avers, conținând cifra 50 și imaginea crocodilului și a rechinului de pe stema națională. Sub steag o sculptură în lemn reprezentând două păsări. În fundal o serie de elemente decorative geometrice. În filigran apare capul unui vultur. Pe revers o serie de elemente din flora și fauna locală: șopârle, fluturi, scoici, plate, ciuperci, dar și o suliță. Bancnota este tipărită pe suport de hârtie, dimensiunea 146x 67mm, culoarea predominantă verde. 

Bancnota de 100 Dolari are pe avers steagul și stema națională (flancată de o sculptură cu pești) , separate de un fir de siguranță lat de 18 mm, imprimat pe avers, conținând cifra 100 și imaginea crocodilului și a rechinului de pe stema națională. Sub steag o sculptură în lemn reprezentând un pește. În fundal o serie de elemente decorative geometrice. În filigran apare capul unui vultur. Pe revers, o nucă de cocos și un colier realizat din coajă de nucă de cocos, respectiv un localnic curățind nuci de cocos, cu un sat tradițional și culegători de nucă de cocos în fundal. Bancnota este tipărită pe suport de hârtie, dimensiunea 151x 67mm, culoare predominantă galben. 


Surse: banknotenews.com, platform.keesingtechnologies.com, sibconline.com 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #insulele_solomon #dolar


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu