#Honduras (2024) – două noi bancnote de circulație de 100 și 500 Lempiras

Banca Centrală a Honduras a anunțat în data de 26.02.2024, punerea în circulație începând cu data de 01.03.2024, a două noi bancnote cu cupiurile de 100 și 500 Lempiras. Practic, este vorba de o nouă generație de bancnote, cu măsuri de siguranță moderne, dar cu foarte mici diferențe din punct de vedere al aspectului raportat la bancnotele cu cupiuri similare aflate deja în circulație. 

Bancnota de 100 Lempiras are pe avers portretul lui Jose Cecilio Diaz del Valle, un politician spaniol care a avut o contribuție majoră în transformarea coloniilor din America Centrală în state independente. În spatele său este prezentat podul suspendat Rio Choluteca din Clohuteca. Ca exemplu de diferență între noua și vechea bancnotă de 100 Lempiras, pe cea nouă a dispărut glifa mayașă pozitionată în dreapta portretului. Pe revers, este prezentată casa Donde nacio del Sabio Valle, locul de naștere al policianului.  În stânga imaginii este plasată stema Băncii Centrale a Hondurasului. În filigran, același portret al politicianului. 

Dimensiuni 156 x 67 mm, tipărită pe suport de hârtie, tiraj 30.000.000 buc. . 

Bancnota de 500 Lempiras are pe avers portretul lui Dr. Ramón Rosa, avocat, politician și scriitor liberal din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, autor al Reformelor Liberale, document ce a pus Honduras (dar și Guatemala) pe drumul statelor cu principii de conducere moderne. În spatele său este prezentată fațada bisericii La Merced, în același timp și vechiul Auditoriu al Universității Naționale.Pe noua bancnotă a dispărut cutia poștală pozitionată în dreapta portretului. Pe revers este prezentată mina Rosario of San Juancito (imagine din 1893, una din cele mai importante mine din Honduras, a cărei dezvoltare în perioda sa de glorie a adus orașului câteva premiere naționale: prima hidrocentrală, primul bec aprins în țară, primul telegraf din țară, primul cinematograf al țării, prima fabrică Pepsi din America Centrală și chiar construirea unui sediu al Consulatului American. În stânga imaginii este plasată stema Băncii Centrale a Hondurasului. În filigran, același portret al politicianului. 

Dimensiuni 156 x 67 mm, tipărită pe suport de hârtie, tiraj 40.000.000 buc. . 


Surse: banknotenews.com, banknoteworld.com, bch.hn, wikipedia.org, elheraldo.hn 

#atlasulbanilor #numaidesprebani #monede #bancnote #numismatica #notafilie #honduras #lempira


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu