#SUA (2023) - nouă monedă comemorativă de circulație de 25 Cenți: Maria Tallchief

Ultima monedă din acest an a seriei Femei Americane (cea de-a zecea a seriei) a fost lansată de către Monetăria SUA la data de 23.10.2023 și este dedicată balerinei Maria Tallchief. Deja vu 😊? Este aceeași personalitate care a apărut și pe moneda de 1 Dolar din acest an a seriei Nativi Americani. Nu cred că este doar o simplă coincidență, în acest an împlinindu-se zece ani de la moartea artistei.  

Maria Tallchief este considerată a fi prima dintre marile prim-balerine ale SUA. Ea a fost prima dansatoare nativ americană, membră a națiunii Osage, care a primit acest titlu de prim-balerină. Primul ei rol, obținut la vârsta de 17 ani, în Spărgătorul de nuci, este considerat pivotal pentru istoria succesului baletului în SUA. 

Pe revers este prezentată Maria Tallchief, în costum de balerină, executând un salt. Sub imagine, apare numele ei oficial, Maria Tallchief iar sub acesta numele primit din partea Consiliului Tribal Osage, Wa-Xthe-Thoṉba – Două Standarde. Numele face evident referire la cele două lumi din care a făcut parte Maria Tallchief, lumea dansului și lumea națiunii Osage.
În partea de sus, se menționează numele țării iar în partea de jos motto-ul E pluribus unum și valoarea monedei. Inițialele JFM aparțin sculptorului Joseph Menna, iar inițialele BS aparțin designerului Benjamin Sowards. 

Aversul monedei prezintă o nouă versiune a portretului lui George Washington, portret realizat de Laura Gardin Fraser cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Washington şi propus spre utilizare pe monedele de 25 cenţi bătute începând cu anul 1932. Deşi favorit, acest design a pierdut concursul la vremea respectivă, fiind însă ales 90 de ani mai târziu. Pe avers apar textele “Libertate”, “Credem în Dumnezeu”, anul emiterii, marca monetăriei (D, P sau S) şi iniţialele artistei LGF. Aversul este comun tuturor monedelor din serie. 

Seria “Femei Americane” este dedicată realizărilor profesionale a 20 de femei din SUA, cu cinci monede lansate în fiecare an și va prezenta personalități feminine americane din domeniul artelor, științei, drepturilor civile etc. 


Surse: usmint.gov, coinworld.com, nytimes.com 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #sua #dolar #cent #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu