#România (2023) – nouă monedă comemorativă de colecție de 10 lei

Începând cu data de 7 decembrie 2023, Banca Naţională a României a pus la dispoziția celor interesați o nouă monedă comemorativă de colecție, de 10 lei, cu tema 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”. 

Aversul monedei redă partea centrală a clădirii Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” din București, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”. 

Reversul monedei prezintă primul sediu al Muzeului Militar Național (Palatul Artelor din București), portretul Regelui Ferdinand I și inscripțiile „MUZEUL MILITAR NATIONAL”, „REGELE FERDINAND I” și „100 ANI”. 

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Detalii complete găsiți pe pagina: https://bnr.ro/page.aspx?prid=23520 .

Primele exponate ale viitorului muzeu au fost adunate cu ocazia expoziției naționale prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la urcarea pe tron a principelui, viitor rege, Carol I. Între anii 1915 – 1923 s-a acționat la îmbogățirea fondului inițial prin achiziții dar, mai ales, prin donații. Într-un final, Muzeul Național Militar i-a naștere prin semnarea de către regele Ferdinand I a Înaltul Decret Nr. 6064 din 18 decembrie 1923.

Surse: bnr.ro, muzeulmilitar.ro


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #romania #leu #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu