Numismatica pentru toți - Episodul 37 #Bahrain

In epoca moderna suntem obișnuiți cu monede divizate intr-o suta de unitati. 1 leu = 100 bani, 1 € = 100 eurocenți, 1 $ = cenți, 1 £ = 100 pence. De ce ar exista o moneda de 100 subdiviziuni? Pentru ca in zona Golfului Persic sunt state care au moneda împărțită in 1000 unități. Bahrain este una dintre ele. 

 


Bahrain este o țară insulară, formată din 51 insule naturale si 33 artificiale (daca nu au mai construit altele de când a fost scrisa informația), legata de Peninsula Araba printr-o sosea peste mare de 25 km. Una dintre primele tari islamice din lume, a fost colonie portugheza, apoi protectorat britanic, devenind independenta in 1971, odată cu celelalte state arabe de pe coasta.
Moneda este dinarul Bahrain, folosit pentru o vreme si in Abu Dhabi, înainte de introducerea riyalului EAU, care este si acesta acceptat in Bahrain ca mijloc de plata. Dinarul este divizat in 1000 fils, iar ca valoare este fixat la paritate cu dolarul american, 1 dinar valorând aproximativ 2,66 $, ceea ce il face a doua cea mai scumpa moneda din lume (după dispariția lirei malteze). 

Azi avem 3 monede de 100 fils. Prima, emisa doar in 1965, este o moneda simpla, asemănătoare cu celelalte monede ale zonei, cu un simbol reprezentativ pe o fata, un palmier, înscris intr-un cerc, împrejur fiind scris in araba "guvernul Bahrain" si anul in ambele variante, pe cealaltă valoarea in araba si numele tarii in engleza. In acel moment, Bahrain era inca protectorat britanic. 

Celelalte doua monede sunt din 1992 si 2002. Foarte asemănătoare intre ele, dar reflectând o schimbare politica survenita in 2002, trecerea de la emirat (pe moneda 1992 scrie Statul Bahrain) la monarhie constituțională (2002 - Regatul Bahrain). Aversul este dominat de stema statului, reversul identic are denominarea scrisa intr-o caseta suprapusa peste valoarea scrisa in cifre. Ambele sunt monede bimetalice, asemănătoare monedei de 1 Euro, dar ușor mai mari, mai subțiri si mai ușoare decât aceasta.

Bogdan Jovi
19.03.2021 

#atlasulbanilor #numismaticapentrutoti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu