#Andorra (2023) – două noi monede comemorative de 2 Euro

La data de 27.11.2023, Andorra a lansat cele două monede comemorative de 2 Euro din acest an, monede dedicate Aniversării a 30 de ani de la aderarea la ONU, respectiv Festivalului Focului din Timpul Solstițiului de Vară. 

Aversul monedei dedicate aderării la ONU este împărțit în două jumătăți. În zona centrală, apare cifra 30 înconjurată de ramuri de măslini, cifra în sine fiind compusă din cifra 3 și un glob pământesc. Compoziția face trimitere la sigla Organizației Națiunilor Unite. În partea de sus se află stema națională și textul Andorra membră a ONU, iar în partea de jos se află scris ani  și anul baterii, 2023. Aderarea la ONU a reprezentat momentul deschiderii Andorrei către recunoaștere și colaborare internațională. 

Aversul monedei dedicate Festivalului Focului, are în fundal o reprezentare schematică a solstițiului de vară, cu Soarele în plan îndepărtat și Pământul în plan apropiat.  În partea stângă apare un personaj denumit Faller, îmbrăcat cu o robă cei acoperă capul, ținând în mână o torță tradițională denumită Falla, cu ajutorul căreia desenează un cerc de foc în timpul ceremoniei denumite Correfoc. Anul baterii și numele țării apar scrise peste cercul care reprezintă Pământul. Festivalul Focului din Timpul Solstițiului de Vară face parte începând cu anul 2015, din Patrimoniul Cultural Intangibil UNESCO. 

Reversul monedelor este cel standard al monedelor de 2 Euro. 

Monedele au un tiraj de 70.000  de buc., toate doar în variantă de colecționat.



Surse: coin-brothers.com, numismatica-visual.es, florinus.lt . 

 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #andorra #euro #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu