#Malta (2023) – două noi monede comemorative de colecție de 2 Euro

La data de 18.09.2023, Banca Centrală a Maltei a lansat ambele monede comemorative de 2 Euro ale țării din acest an. Una este dedicată aniversării împlinirii a 550 de ani de la nașterea lui Nicolaus Copernic, iar cealaltă este dedicată aniversării a 225 de la cucerirea franceză a Maltei.

 

Aversul monedei dedicate cuceririi franceze, o prezintă pe Marianne (simbol național francez) așezată pe un tron, flancată de un grifon și un leu, ținând în mână dreaptă o suliță de care atârnă boneta frigiană. La picioarele sale se află un scut, sulițe și un coif. În stânga și în dreapta tronului sunt cuvintele franceze Libertate și Egalitate. Textul este aniversarea a 225 de ani de la sosirea francezilor în Malta. În partea de jos se observă anul baterii, 2023. 

Francezii au cucerit Malta în 1798, sub comanda lui Napoleon Bonaparte, pentru ca mai apoi să se predea englezilor în anul 1800, Malta rămânând sub cârmuirea acestora vreme de 164 de ani. 


Pe aversul monedei dedicate lui Nicolaus Copernic, astronomul polonez autor al teoriei heliocentrice a Sistemului Solar, se află portretul acestuia din profil, având în fundal o schemă parțială a reprezentării grafice a teoriei heliocentrice (Soarele orbitat de șase planete – Mercur, Marte, Terra, Venus, Jupiter și Saturn), În partea stângă sus se menționează numele astronomului și anii vieții, iar în partea stângă jos, numele țării și anul baterii 2023. Numele Fusco, aflat imediat după cifra 3, aparține designer-ului Daniela Fusco.

 

Reversul monedelor este cel standard al monedelor de 2 Euro. 

Monedele au un tiraj de 80.500 buc. fiecare, exclusiv în variantă BU.



Surse: coin-brothers.com, news.notafilia.com, numismatica-visual.com


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #malta #euro #ab2023 #numaidesprebani
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu