#Canada (2023) – nouă generație de monede de circulație

La aproximativ o lună după lansarea noilor monede de circulație în Marea Britanie, Monetăria Regală a Canadei a anunțat la rândul ei punerea în circulație a unei noi generații de monede de circulație, având pe avers portretul Regelui Charles al III-lea. Anunțul a fost făcut în data de 14.11.2023, de atunci fiind deja bătute monedele de 50 cenți și de 1 Dolar canadian. Ultimele monede canadiene de circulație cu chipul Reginei Elizabeta a II-a au fost bătute în data de 20.09.2023. 

Spre deosebire de monedele din Marea Britanie, cele din Canada au primit doar un avers nou, reversul fiind cel bine-cunoscut. Astfel, pe avers este prezentat portretul lui Charles al III-lea, fără coroană, privind spre stânga. Textul care înconjoară portretul este Charles III D.G. REX – Charles al III-lea Rege prin Voința Domnului. Lipsesc inițialele Monetăriei, RCM. Designul este realizat de Steven Rosati, ale cărui inițiale apar pe reverul sacoului. 

 




Pe revers, regăsim imaginile cunoscute: castorul pe moneda de 5 Cenți, nava Bluenose pe moneda de 10 Cenți, caribul pe moneda de 25 Cenți, stema națională a Canadei (cea veche, o nouă stemă fiind anunțată în luna mai a acestui an, cu frunze de arțar și un fulg de zăpadă) pe moneda de 50 Cenți, cufundarul mare pe moneda de 1 Dolar și ursul polar pe moneda de 2 Dolari. 


Surse: facebook.com/canadianmint, mint.ca, cbc.ca, nationalpost.com, coinsandcanada.com, pringlati.ro, wikipedia.com 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #canada #dolar #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu