#Grecia (2023) – nouă monedă comemorativă de 2 Euro

Banca Națională a Greciei a lansat în circuitul numismatic pe data de 14 septembrie 2023, a doua monedă comemorativă de 2 Euro din acest an, dedicată aniversării a 150 de ani de la nașterea matematicianului  Constantin Carathéodory. 

 


Pe avers este prezentat portretul din profil al lui Constantin Carathéodory, realizat de Georgios Stamatopoulos. Vis-à-vis de portret este formula matematică a teoremei de extensie, fundamentală în teoria măsurării. În partea stângă și sus se menționează numele matematicianului și anii vieții. În partea de jos și în partea dreaptă se menționează numele țării, iar în partea dreaptă se poate observa anul emiterii, marca monetăriei și marca gravorului. 

Reversul monedei este cel standard al monedelor de 2 Euro.

Moneda are un tiraj de 745.000 buc. pentru circulație.

Constantin Carathéodory a fost unul dintre mai importanți matematicieni ai secolului XX și cel mai renumit matematician grec din timpurile moderne. Activatea profesională s-a desfășurat în mare parte în Germania. A adus contribuții semnificative în analiza reală și complexă, calculul variațiilor și teoria măsurării. 

 

Surse: coin-brothers.com, mint.bankofgreece.gr, news.notafilia.com, trenfo.com

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #grecia #euro #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu