#Jamaica (2023) – 6 noi bancnote de circulație de 50, 100, 500, 1.000, 2.000 și 5.000 Dolari Jamaicani

Banca Jamaicăi a pus în circulație începând cu data de 15 iunie o nouă serie de bancnote, serie care vine cu două noutăți: prima este că bancnotele sunt tipărite pe suport de polimer iar a doua este o bancnotă de nominalul de 2.000 de Dolari jamaicani,  inexistentă până în acel moment. Noua serie de bancnote face parte din seria de evenimente dedicate aniversării a 60 de ani de independență (2022), fapt reflectat și de logo-ul aniversar prezent pe aversul fiecărei bancnote.


Bancnota de 50 Dolari – culoare roșie, dimensiuni 145 x 68 mm. Pe avers portretele lui George William Gordon (om de afaceri, magistrat și politician, erou național) și Paul Bogle (diacon, erou national). În fața lor stema de stat. În partea dreptă se află o fereastră transparentă cu portretele color ale celor doi. Deasupra portretelor un element de securitate alcătuit dintr-o pasăre colibri și nominalul bancnotei. Pe revers, plaja Doctor`s Cave din Montego Bay. 


Bancnota de 100 Dolari – culoare albastru verzui, dimensiuni 145 x 68 mm. Pe avers portretul lui Marcus Garvey (politician nationalist, erou național). În fața lui stema de stat. În partea dreptă se află o fereastră transparentă cu portretul color al aceluiași Marcus Garvey. Deasupra portretelor un element de securitate alcătuit dintr-o pasăre colibri și nominalul bancnotei. Pe revers, Cascadele Dunn’s River de lângă Ocho Rios. 


Bancnota de 500 Dolari – culoare violet, dimensiuni 145 x 68 mm. Pe avers portretele lui Nanny of the Maroons (luptătoare și conducătoare a mișcării Maroons) și Samuel Sharpe (lider al unei rebeliuni a sclavilor). În fața lor stema de stat. În partea dreptă se află o fereastră transparentă cu portretele color ale celor doi. Deasupra portretelor un element de securitate alcătuit dintr-o pasăre colibri și nominalul bancnotei. Pe revers, harta Jamaicăi și clădiri din Port Royal. 

Bancnota de 1.000 Dolari – culoare albastră, dimensiuni 145 x 68 mm. Pe avers portretele lui Sir Alexander Bustamante (politician, primul prim-ministru al țării) și Norman Manley (fost prim-ministru). În fața lor stema de stat. În partea dreptă se află o fereastră transparentă cu portretele color ale celor doi. Deasupra portretelor un element de securitate alcătuit dintr-o pasăre colibri și nominalul bancnotei. Pe revers, sediul Primului Ministru, Jamaica House de pe Strada Hope. 


Bancnota de 2.000 Dolari – culoare galbenă, dimensiuni 145 x 68 mm. Pe avers portretele lui Michael Manley (fost prim-ministru) și Edward Seaga (fost prim-ministru). În fața lor stema de stat. În partea dreptă se află o fereastră transparentă cu portretele color ale celor doi. Deasupra portretelor un element de securitate alcătuit dintr-o pasăre colibri și nominalul bancnotei. Pe revers, 11 copii de la școala primară Central Branch din Kingston și stema națională. 

Bancnota de 5.000 Dolari – culoare portocalie, dimensiuni 145 x 68 mm. Pe avers portretele lui Donald Sangster și Hugh Shearer (ambii foști prim-miniștrii). În fața lor stema de stat.  În partea dreptă se află o fereastră transparentă cu portretele color ale celor doi. Deasupra portretelor un element de securitate alcătuit dintr-o pasăre colibri și nominalul bancnotei. Pe revers, Autostrada P. J. Patterson, fosta Autostradă 2000. 



Surse: banknotenews.com, bojorg.jm, britannica.com, wikipedia.org 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #jamaica #dolar #ab2023 #numaidesprebani
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu