#Marea_Britanie (2023) – monedă comemorativă de 50 Pence

Monetăria Regală a Marii Britanie a lansat în circuitul numismatic, la data de 19 iunie 2023, o nouă monedă comemorativă de colecție de 50 Pence, cu tema Generația Windrush, dedicată împlinirii a 75 de ani  de la acostarea navei HMT Empire Windrush în portul Tilbury (21 iunie 1948). Nava pornise din Jamaica, aducând din zona Caraibelor 802 de bărbați, femei și copii, cetățeni britanici, toți dornici de a începe o viață nouă în Marea Britanie. 

Pe aversul monedei este prezentat portretul Regelui Charles al III-lea. Informația de pe avers cuprinde titulatura oficială a Regelui, nominalul monedei și anul baterii. Aversul este realizat de Martin Jennings, ale cărui inițiale se pot observa imediat sub portret. 

Pe revers, având în fundal steagul Marii Britanii este prezentat un cuplu din Caraibe, din generația Windrush, îmbrăcați elegant, ca marea majoritate a celor sosiți cu vaporul Windrush. În dreapta lor apare cifra 75, cu trimitere la tema monedei. Imaginea reversului, realizată de de Valda Jackson, se dorește un simbol al legăturii dintre Marea Britanie și cetățenii Commonwelth-ului care au ajutat la reconstruirea țării după cel de-al Doilea Război Mondial.

Deși vaporul HMT Empire Windrush nu a fost primul care a adus în Marea Britanie cetățeni britanici din zona Caraibelor, mulți dintre pasagerii săi erau foști membrii ai armatei, deci persoane care aveau o pregătire care a putut fi pusă în slujba reconstruirii țării. Această emigrație a continuat până în 1973, moneda fiind dedicată tuturor acestor persoane.

Moneda are un tiraj de 10.000 buc. în diverse variante.

 

Surse:royalmint.com, bbc.com, numismatica-visual.es 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #marea_britanie #pence #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu