#Ungaria (2023) – nouă monedă comemorativă de circulație de 50 Forinți – 75 de ani de la înființarea Serviciului Național de Ambulanță

Cu ocazia Zilei Salvatorilor, sărbătorită în Ungaria în data de 10 mai, Banca Națională a Ungariei a pus în circulație o nouă monedă comemorativă de 50 de Forinți, dedicată aniversării a 75 de ani de la înființarea Serviciului Național de Ambulanță.


Pe aversul monedei este prezentată Crucea Sfântului Constantin cel Mare (simbolul mondial al salvatorilor și al salvării vieții), având încorporat toiagul lui Esculap, simbol al vindecării. Brațele Crucii Sfântului Constantin cel Mare, supranumită  și Steaua vieții, reprezintă pașii care fac parte din salvarea vieții celor aflați în nevoie: identificarea nevoii de asistență, apelul de urgență, primul ajutor, îngrijirea de către paramedic, supravegherea în timpul transportului cu ambulanța și îngrijirea spitalicească. Sub cruce se menționează 75 de ani de la înființarea Serviciului Național de Ambulanță și anul baterii 2023. În partea de sus, în semicerc, este menționat numele țării. 

Reversul monedei este cel standard al monedei de 50 de Forinți.

Serviciul Național de Ambulanță al Ungariei a fost înființat la data de 10 mai 1948, prin preluarea și unificarea de către stat a rețelelor de ambulanță private, înființate încă din 1926.


Surse: mnb.hu

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #ungaria #forint #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu