Numismatica pentru toti - Episodul 11 #Tannu_Tuva

Daca tot a fost URSS, merge si un episod scurt ca istoria tarii din care vine moneda: Tannu Tuva. Actualmente o republica rusa cu capitala la Kyzyl, Tuva se desprinde din Mongolia dupa ce aceasta se desprinde din China prin revolutia din 1911, sub numele de Republica Uryankhay. 

 

Bineinteles stimulul apartine Rusiei, sub protectia careia si intra noua republica in 1914. Reocupata de chinezi in timpul revolutiei bolsevice, redevine independenta in 1921, recunoscuta international doar de URSS si Mongolia. Intrand in orbita Moscovei printr-o lovitura de stat "ajutata" in 1929, dupa multiple solicitari devine oblast in cadrul URSS in 1944.

 

Singurele monede au fost batute in 1933-1934, diviziuni ale monedei nationale (numita akşa), cu o denumire derivata de la copeica rusa. In stilul sovietic, toate monedele au acelasi avers sobru, doar cu numele tarii in centru si numele bancii emitente (Banca Comercial Industriala) imprejur, iar pe avers valoarea, cifre si litere si anul. Toate intr-o scriere latinizata a unei limbi turcice, alfabet numit Janalif.
In poze este moneda de 2 kopejek 1934, o moneda din aluminiu-bronz cu diametrul de 18 mm, greutate oficiala 2,1 g, tirajul nefiind cunoscut.

22.12.2020
Bogdan Jovi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu