Numismatica pentru toți  - Episodul 5, #Brazilia

Soare, plaja, ocean... Dor de vara. Sau Brazilia.
Cea mai mare tara din America de Sud, a carei capitala nu este Rio de Janeiro si in care nu se vorbeste braziliana  ☺

 

Am ales o moneda in doua variante, una fiind o eroare. Si nu o eroare cauzata de un defect de matrita, ci una de concepere a matritei. Cumva, peste tot este un Dorel. In general erorile nu scapa in circulatie, fiind oprite la controlul de calitate si topite sau rebatute, asa ca unii mai au Dorel, care a scapat si asta.
Este o moneda de 1000 reis 1922, de circulatie, aniversand centenarul independentei Braziliei. Pe fata apar chipurile primului rege si al presedintelui de la acea vreme, pe revers coroana regala si boneta frigiana, simbolul republicii, Brazilia trecand de la statutul de colonie portugheza la regat in 1822, apoi la republica in 1889, printr-o lovitura de stat.


Pe avers sunt doua erori, vizibile pe moneda din dreapta: BBASIL in loc de Brasil, si punctul care ar fi trebuit sa fie dupa numele regelui Pedro pus inainte de I.
Din motivele de mai sus, in general erorile maresc valoarea de colectie a monedei. Si la acesta este cazul, o moneda de cativa lei devenind de aproape 10 ori mai scumpa datorita erorii.
Si ma gandesc unde mergem mai departe...

28.11.2020
Bogdan Jovi



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu