#Insulele_Cayman (2023) – două noi bancnote comemorative de circulație de 25 și 50 Dolari

Cu ocazia aniversării a 25 de la înființarea sa la data de 1 ianuarie 1997, Autoritatea Monetară a Insulelor Cayman (CIMA) a emis o monedă comemorativă de colecție din argint de 1 Dolar și două bancnote comemorative de circulație de 25 și 50 de Dolari. Bancnotele erau programate pentru a intra în circulație în 2022, dar în final, lansarea s-a mutat pentru anul 2023. În prezent, este lansată în circulație bancnota de 50 de Dolari (la data de 17 februarie 2023) iar bancnota de 25 Dolari se estimeaza că va intra în circulație în această lună.

 

Bancota de 25 Dolari are pe avers portretul Reginei Elizabeta a II-a, imediat în dreapta portretului fiind plasată emblema aniversară. În zona centrală se observă harta Insulelor Cayman. În fundal sunt imagini cu scoici. Pe revers, este imaginea unei țestoase ”cioc de șoim”, având în fundal corali și pești.


Bancota de 50 Dolari are pe avers portretul Reginei Elizabeta a II-a, imediat în dreapta portretului fiind plasată emblema aniversară. În zona centrală se observă harta Insulelor Cayman. În fundal sunt imagini cu pisisci de mare. Pe revers, este imaginea unei pisici de mare, având în fundal corali și pești.

Bancnotele comemorative au un design similar cu cele ale bancnotelor standard de circulație, diferența fiind dată de prezența pe avers a emblemei aniversare a CIMA. Bancnotele sunt tipărite pe suport de hârtie specială, au culoare predominantă maro și dimensiunea de 156x66 mm. Un alt element comun al bancnotelor este imaginea filigran, care este țestoasa ”cioc de șoim” pentru ambele bancnote.


Surse: banknotenews.com, cima.ky, mriguide.com, banknoteworld.com, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #insulele_cayman #dolar #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu