Numismatica pentru toti – Episodul 3, Maroc

Ca orice roman care se respecta, dupa o scurta tura prin tara, am facut una prin vecini, si apoi hop intr-o tara exotica. Daca tot s-a zis Maroc, atunci Maroc sa fie  Tara a carei capitala nu este Casablanca, cum cred cei care au vazut celebrul film.

Greu de ales dintre monedele marocane, pentru ca au schimbat intr-un secol mai multe sisteme monetare, cu fals/ falus, mazunas, dirham, rial, franc, pana sistemul actual, santimat (centime) - dirham. Pana la urma, am ales o moneda de 1 franc, din perioada in care Marocul era protectorat francez.

Am ales-o in primul rand pentru ca e o moneda frumoasa, un aspect care aminteste de ornamentatia specifica nordului african. Pe o fata este pentagrama inspirata de sigiliul lui Solomon, care apare si pe steagul si stema Marocului. Pe revers, alt fel de stea, alta ornamentatie la fel de bogata.
Va las sa gasiti anul emiterii. Sau nu, pentru ca nu exista. Moneda este batuta in 1921/ 1924, pe vremea sultanului Yusef, dar data nu apare pe ea.


Nu va mai las sa cautati denumirea de Maroc, pentru ca este scrisa doar in araba. In grafia latina apare "Empire Cherifien", desi e usor paradoxala denumirea de imperiu pentru un stat sub tutela. "Cherifien" este un atribut al mai multor dinastii arabe, cu semnificatia de descendent al lui Mahomed, prin fiica lui, Fatima, folosit si de familia alawitilor careia ii apartine si sultanul actual, Mohamed al VI-lea.


In fine, un alt aspect interesant, motiv pentru care am pus doua monede, este faptul ca sunt doua monetarii diferite: Paris si Poissy. Cea batuta la Poissy are un fulger minuscul sub 1 franc (incercuit cu rosu). Dar despre insemnele monetariilor, cu alta ocazie.

19.11.2020
Bogdan Jovi
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu