#Barbados (2022) – 6 noi bancnote-puzzle de circulație de 2, 5, 10, 20, 50 și 100 Dolari barbadieni

Începând cu data de 5 decembrie 2022, Banca Centrală a Barbados a lansat în circulație șase noi bancnote pe suport din polimer, cu cupiurile de 2, 5 10, 20, 50 și 100 Dolari barbadieni. Bancnotele au aliniament vertical și formează un set puzzle, pe revers apărând harta țării dacă bancnotele se așează pe două rânduri, în ordinea crescătoare a valorii. Pe avers, dacă bancnotele se așează una lângă celalaltă, în ordine crescătoare, pe laterale se formează tridentul de pe steagul național.

Bancnota de 2 Dolari are pe avers portretul lui John Redman Bovell, un agronom creditat cu salvarea industriei de zahăr a insulei în sec.al 19-lea. În partea de sus se poate observa un trident stilizat, simbol al independenței statului. Pe revers apare Moara Morgan Lewis din St. Andrew, iar imaginea ei apare și pe fereastra transparentă. În partea de sus apar aceste versuri din imnul național: These fields and hills beyond recall Are now our very own. Culoarea predominantă a bancnotei este albastrul. Dimensiune 65x150 mm.


Bancnota de 5 Dolari are pe avers portretul lui Sir Frank Worrell, un jucător celebru de cricket, membru al selectului club de 3 jucători 3Ws (Worrel, Walcott, Weekes), toți din Barbados. În partea de sus se poate observa un trident stilizat, simbol al independenței statului. Pe revers apare stadionul de cricket 3Ws Oval, iar imaginea sa apare și pe fereastra transparentă. În partea de sus apar aceste versuri din imnul național: We write our names on history's page With expectations great. Culoarea predominantă a bancnotei este verdele. Dimensiune 65x150 mm.


Bancnota de 10 Dolari are pe avers portretul lui Charles Duncan O’Neal, un medic care a luptat pentru drepturile celor defavorizați. În partea de sus se poate observa un trident stilizat, simbol al independenței statului. Pe revers apare podul Charles Duncan O’Neal Bridge din Bridgetown, iar imaginea sa apare și pe fereastra transparentă. În partea de sus apar aceste versuri din imnul național: In plenty and in time of need When this fair land was young. Culoarea predominantă a bancnotei este maroul. Dimensiune 65x150 mm.


Bancnota de 20 Dolari are pe avers portretul lui Samuel Jackman Prescod, primul membru localnic al Parlamentului local. În partea de sus se poate observa un trident stilizat, simbol al independenței statului. Pe revers apare podul Clădirea Parlamentului din Bridgetown, iar imaginea sa apare și pe fereastra transparentă. În partea lateral, lângă turn, apar aceste versuri din imnul național: Our brave forefathers sowed the seed From which our pride is sprung. Culoarea predominantă a bancnotei este movul. Dimensiune 65x150 mm.


Bancnota de 50 Dolari are pe avers portretul lui Errol Barrow, părintele independenței și primul Prim-ministru al statului independent Barbados. În partea de sus se poate observa un trident stilizat, simbol al independenței statului. Pe revers apare podul Piața Independenței din Bridgetown, iar imaginea sa apare și pe fereastra transparentă. În partea de sus, apar aceste versuri din imnul național: That binds our hearts from coast to coast‐
The pride of nationhood. Culoarea predominantă a bancnotei este portocaliul. Dimensiune 65x150 mm.


Bancnota de 100 Dolari are pe avers portretul lui Sir Grantley Adams,  primul Prim-ministru al insulei. În partea de sus se poate observa un trident stilizat, simbol al independenței statului. Pe revers apare Aeroportul Internațional Grantley Adams din Christ Church, iar imaginea sa apare și pe fereastra transparentă. În partea de sus, apar aceste versuri din imnul național: Strict guardians of our heritage,Firm craftsmen of our fate. Culoarea predominantă a bancnotei este griul.Dimensiune 65x150 mm.

Cele două puzzle-uri care se formează sunt următoarele:



Surse: banknotenews.com, centralbank.org.bb, oas.org, wikipedia.org


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #barbados #dolar #ab2023 #numaidesprebani


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu