#SUA (2022) – nouă monedă de 25 cenţi din seria “Femei Americane: Nina Otero-Warren

Ieri, 15.08.2022, Monetăria SUA a anunţat începerea vânzărilor pentru cea de-a patra monedă de 25 cenţi din seria “Femei Americane”, monedă dedicată avocatei Nina Otero-Warren. Ca şi în cazul monedelor precedente şi tirajul acestei monede a fost rezervat, pentru vânzare liberă nemaifiind disponibile fişicuri sau săculeţi cu monede.



Aversul monedei prezintă o nouă versiune a portretului lui George Washington, portret realizat de Laura Gardin Fraser cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Washington şi propus spre utilizare pe monedele de 25 cenţi bătute începând cu anul 1932. Deşi favorit, acest design a pierdut concursul la vremea respectivă, fiind însă ales 90 de ani mai târziu. Pe avers apar textele “Libertate”, “Credem în Dumnezeu”, anul emiterii, marca monetăriei (D, P sau S) şi iniţialele artistei LGF. Aversul este comun tuturor monedelor din serie.

Reversul, realizat de Chris Costello şi Craig A. Campbell, o prezintă în partea stângă pe Nina Otero-Warren, cu trei flori de yucca în partea dreaptă jos (florile yucca sunt simbolul floral al statului New Mexico). Deasupra lor este menţionat numele avocatei iar deasupra numelui apare sloganul “Vot pentru femei”.


Nina Otero-Warren (1881-1965) a fost o avocată din statul New Mexico care a militat pentru drepturile femeilor, copiilor şi în general pentru drepturile comunităţilor hispanice şi native. A susţinut acordarea dreptului la vot pentru femei si a sprijinit utilizarea limbii spaniole ca şi mijloc de comunicare directă cu femeile din comunitatea hispanică. A fost prima inspectoare generală a şcolilor publice din Santa Fe, New Mexico şi a fost şi prima candidată latino la alegerile pentru Congresul SUA.

Seria “Femei Americane” este dedicată realizărilor profesionale a 20 de femei din SUA, cu cinci monede lansate în fiecare an şi va prezenta personalităţi feminine americane din domeniul artelor, ştiinţei, drepturilor civile etc.



Surse: usmint.gov, wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu