#Mexic (2022) – nouă monedă comemorativă de circulaţie de 20 Pesos: 100 de ani de la sosirea menoniţilor în Mexic

La data de 08.08.2022, Banca Naţională a Mexicului a pus în circulaţie o nouă monedă comemorativă de circulaţie, bimetalică, de 20 Pesos, dedicată aniversării a 100 de ani de la sosirea comunităţii menonite în Mexic.

Pe aversul monedei apare  stema Statelor Unite Mexicane, având menţionat deasupra numele oficial al Mexicului. Stema, reprezentând un vultur pe un cactus devorând un şarpe cu clopoţei, are un dublu sens: pentru azteci, a fost un semn trimis de zei (vulturul aşezat pe un cactus), pentru a le arăta unde să-şi construiască oraşul capitală Tenochtitlan. Ulterior, spaniolii au introdus în imagine şarpele (animal venerat de azteci ca simbol al înţelepciunii şi al creaţiei), imaginea fiind reinterpretată ca lupta dintre bine şi rău, sau ca victoria misionarilor creştini.

Pe revers este prezentată o familie menonită în hainele lor tradiţionale. În partea stângă jos este prezentat un tren, iar în partea dreaptă jos un câmp cultivat. În partea centrală, sus, pare ca imagine latentă, cifra 20. În stânga sus este scris „Comunitate pionieră”. Pe inelul exterior, sus, este scris 100 de ani de sosirea menoniţilor în Mexic. În partea de jos, anii 1922 şi 2022 flanchează cifra 20.

 


Menoniţii,  o comunitate închisă şi tradiţională de creştini protestanţi aparţinând Anabaptiştilor, au sosit în Mexic din Canada, în anul 1922. Guvernul canadian a impus la vremea respectivă o serie de schimbări pe care menoniţii le-au considerat inacceptabile: arborarea steagului naţional, înfiinţarea de şcoli publice pe teritoriile lor şi prezenţa obligatorie a copiilor la cursurile acestor şcoli. Aproximativ 3000 de persoane au emigrat în Mexic, unde s-au dedicat în principal activităţilor agricole.

 

Surse: numismatica-visual.es, adevarul.ro, banxico.org.mx, wikipedia.org

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #mexic #peso #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu