#Fiji (2022) – nouă bacnotă de colecţie de 88 cenţi: Zeul Bogăţiei

În data de 08.08.2022, Banca Centrală a Fiji a pus în vânzare o bancnotă de colecţie unică, cu cupiura de 88 cenţi. Data lansării a fost special aleasă pentru a se potrivi cu tema bancnotei, temă care este însă specifică culturii chineze: culorile predominante sunt galben şi roşu, cifra 8 este numărul ce reprezintă prosperitatea iar cifra 88 simbolul dublei fericiri. Deci, pe scurt, o adevărată bancnotă a norocului şi prosperităţii.



Pe avers este tipărită o floare de hibiscus, trandafirul chinezesc (Hibiscus rosa-sinensis), deasupra ei aflându-se stema de stat a Fiji. Pe avers apare zeul chinez al bogăţiei Caishen, ţinând în mână un pergament pe care scrie “vă doresc prosperitate şi bogăţie”. În partea dreaptă jos, apare în limba engleză o altă urare tradţională chineză “noroc şi bogăţie, să ai parte de prosperitate”. În fundal apare un copac plin de bani, respectiv o monedă chinezească

În contextul tensiunilor din Pacific privind extinderea influenţei chinezeşti în zonă, o astfel de bancnotă a ridicat câteva semne de întrebare, forţând oferirea de explicaţii din partea BCF. Conform acestora, bancnota este gândită în primul rând pentru piaţa asiatică de turism, în particular cea chineză. O altă explicaţie, conform presei, este faptul că Fiji are o comunitate mică,dar influentă de cetăţeni chinezi şi bancnota este un fel de mulţumire pentru contribuţia acestora.




Bancnota este tipărită de De la Rue, pe hârtie specială şi are dimensiunea de 156x76. Tirajul este de 3,6 milioane bucăţi iar o bancnotă costă aproximativ 62 de lei la BCF.


Surse: rbf.gov.fj, news.notafilia.pl, banknoteworld.com, abc.net.au, wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu