#Liberia (2021) – nouă bancnotă de circulaţie de 100 Dolari liberieni

Anunţată de Banca Centrală a Liberiei în noiembrie 2021 şi pusă în circulaţie în decembrie 2021, bancnota de 100 Dolari liberieni este prima bancnotă din noua serie care va cuprinde şi bancnote cu cupiurile de 5, 10, 20 şi 50 Dolari liberieni. Aceste ultime bancnote au fost anunţate pentru introducere în a doua parte a acestui an.



Aversul bancnotei prezintă portretul celui de-al 20-lea preşedinte al Liberiei, William R. Tolbert. În timpul mandatului său (1971-1980), a introdus o serie de reforme, mai mult sau mai puţin controversate: a orientat politica ţării în direcţia statelor nealiniate, a renegociat contractele economice cu diverse firme străine occidentale care acţionau în ţară, a permis înfiinţarea de noi partide şi a limitat durata mandatului prezidenţial la opt ani. În partea dreaptă sus, deasupra cupiurii exprimate în litere, se menţionează şi anul emiterii, 2021.

Pe revers este prezentată o vânzătoare tradiţională din piaţă, împreună cu copilul ei. Se remarcă de asemenea emblema Băncii Centrale a Liberiei (în partea stângă), emblemă care include şi aşa numiţii bani kissi (cele două bări subţiri încrucişate). Despre banii kissi puteţi citi aici: https://www.facebook.com/atlasulbanilor/posts/pfbid02hA7FVUTfVDydUCshDHvLV6fNRwnH3XzXQ3iqR3AhqmymK7U3TnVBq8Zi5d4kPapyl

Bancnota are culoarea predominantă verde, este tipărită pe hârtie specială şi are dimensiunea de 143x66 mm.

Surse: banknotenews.com, cbl.org.lr, wikipedia.org 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu