#Estonia (2022) – monedă comemorativă de circulație de 2 Euro: Ucraina și Libertate.

La data de 08.07.2022, Banca Națională a Estoniei a pus în circulație, în varianta coincard, o monedă de 2 Euro dedicată Ucrainei și Libertății. Varianta de circulație va fi gata pe finalul acestui an. Această monedă nu era cuprinsă în planul de emisiuni numismatice 2022 al BNE, decizia baterii ei fiind luată în vederea susținerii Ucrainei împotriva războiului pornit de Rusia. Marea majoritate a veniturilor obținute din vânzari vor fi donate Băncii Naționale a Ucrainei.



Aversul monedei prezintă o fată, simbol al sensibilității, protejând în mâini o pasăre. În partea stângă a fetei apare un spic de grâu. Desenul este completat cu elemente florale. Deasupra desenului, în stânga, apare textul Slava Ukraini, iar în stânga jos, țara emitentă si anul baterii.

Reversul monedei este cel standard al monedelor Euro.


Dacă în mod obișnuit pregătirile pentru lansarea unei noi monede durează aprovimativ 18 luni, în acest caz pregătirile au început în luna aprilie a acestui an. Academia de Artă din Estonia a organizat un concurs de design printre studenții ucrainieni înscriși la cursuri, concurs câștigat de Daria Titova. La începutul lunii mai, designul a fost aprobat și de BNE, cu o completare și anume menționarea textului Slava Ukraini. Din acest moment moneda a intrat pe circuitul obișnuit de aprobare la nivel european și apoi în producție, moneda fiind bătută în Slovacia.

Se estimează un tiraj total de 2.000.000 buc.



Surse: eestipank.ee,wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu