#Bangladeş (2022) – bancnotă comemorativă de colecţie de 100 Taka: Inaugurarea podului Padma

Banca Bangladeş-ului a pus în vânzare la data de 26.06.2022, o bancnotă comemorativă de 100 Taka, dedicată inaugurării podului Padma. Bancnota este tipărită pe hârtie specială, are dimensiunea de 146x63 mm şi culoare roşie-portocalie.



Pe aversul bancnotei apar portretele primului preşedinte al ţării, Sheikh Mujibur Rahman, respectiv al fiicei sale, actuala prim-minstră, Sheikh Hasina Wajed. În fundal este prezentată o parte a podului. În partea de sus se menţionează în bengali “Podul Padma, simbol al mândriei naţionale”. Cupiura bancnotei apare în partea dreaptă, în colţuri, cu cifre arabe şi bengali, iar în partea centrală este menţionată şi în litere, tot în bengali.

Pe revers este prezentat din nou podul, dar din alt unghi. Apare acelaşi text, dar în engleză “Podul Padma, simbol al mândriei naţionale”. Se menţionează numele Băncii Naţionale, emblema ei precum şi anul emiterii bancnotei, 2022.

În filigran apare cifra 200 (nu este precizat în comunicatul băncii ce reprezintă această cifră), portretul primului preşedinte şi emblema Băncii Bangladeş-ului.

Bancnota are un tiraj de 10.000.000 buc. şi în comunicatul oficial se menţionează că se poate cumpăra la preţuri de 150 sau 200 Taka, în funcţie de varianta dorită (plic sau pliant prezentare). Îmi este însă greu să cred că la un astfel de tiraj bancnota nu va intra în circulaţie.


Podul Padma, construit peste afluentul Gange-ului cu acelaşi nume, este un pod cu dublă structură: în partea de jos o linie de cale ferată, iar în partea de sus o autostradă cu 4 benzi. Podul are o lungime de 6.15 km, construcţia sa fiind începută în anul 2015. Costul final al construcţiei este în jur de 4 miliarde de dolari. Ca fapt divers, podul mai apare şi pe bancnota comemorativă de 70 Taka, emisă în 2018.

Surse: news.notafilia.pl, facebook.com/BangladeshBankOfficial, aljazeera.com, bb.org.bd


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu