#Peru (2022) – monedă comemorativă de colecţie de 1 Sol: 100 de ani de la înfiinţarea Băncii Centrale a Rezervei din Peru

Banca Centrală a Rezervei din Peru a aniversat la data de 09.03.2022, 100 de ani de existenţă, ocazie cu care a fost lansată o monedă comemorativă de argint de 1 Sol. Înfiinţată la data de 03.03.1922, sub numele de Banca de Rezerve din Peru, banca a fost practic prima bancă de acest tip din regiune, având ca obiectiv principal emiterea de monede şi bancnote, precum şi asigurarea rezervelor necesare susţinerii acestora.





În 1931, ca efect al crizelor economice cauzate de fenomenul El Nino din 1925 şi de Marea Depresiune din SUA, BRP se transformă în Banca Centrală a Rezervei din Peru, continuându-şi existenţa până în prezent sub această titulatură. Una din cele mai importante realizări ale băncii este asigurarea cadrului financiar care a permis ca Peru să beneficieze, până în anul 2019, de o creştere economică neîntreruptă de 21 ani.




Aversul monedei comemorative este cel tradiţional al monedelor de circulaţie, fiind prezentată stema naţională, denumirea băncii, denominarea, greutatea monedei şi puritatea argintului. Pe revers, este prezentat al doilea sediu al BCRP, inaugurat în anul 1929, sediu care în prezent găzduieşte Muzeul Naţional şi, în cadrul acestuia, din 2004, Muzeul Naţional de Numismatică din Peru. În partea de sus sunt menţionaţi anii 1922-2022, iar în partea de jos, textul Centenarul Băncii Centrale a Rezervei din Peru.

Moneda are un tiraj de 10,000 de buc.



Surse: bcrp.gob.pe, wikipedia.org



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu