#Guatemala (2021) – nouă bancnotă de circulaţie de 200 Quetzali

Banca Naţională a Guatemalei a anunţat la data de 13.12.2021, punerea în circulaţie a unei noi bancnote de 200 Quetzali, cu design foarte apropiat de cel al bancnotei deja existente în circulaţie. Se pare că cele două bancnote de 200 Quetzali vor circula în paralel, noua bancnotă având rolul de a creşte numărul de bancnote aflat în circulaţie.



Aversul bancnotei prezintă portretele lui Sebastián Hurtado (creatorul variantei duble a marimbei), Mariano Valverde (interpret şi compozitor) şi German Alcántara (considerat cel mai mare compozitor al ţării), având în fundal un instrument muzical tradiţional Central American, marimba, practic un xilofon cu tonuri mai blânde. Cea mai importantă modificare grafică de pe avers o reprezintă mutarea dreptunghiului alb în marginea din stânga, scoţând astfel mai bine în evidenţă cifrele reprezentând valoarea bancnotei. Cifra 200 este scrisă cu cifre arabe în partea de sus, respectiv cu cifre mayaşe în partea de jos. Steagul naţional a fost coborât şi el în partea de jos a dreptunghiului, lânga cifra mayaşă. Peste zona de intersecţie dintre dreptungiul alb şi restul bancnotei, apare în continuare o pasăre quetzal (această pasăre dă numele monedei din Guatemala, penele ei fiind utilizate de mayaşi ca şi monedă). Firul de siguranţă a fost mutat şi el mai aproape de centrul bancnotei.


Pe revers, de la stânga la dreapta avem: partitura piesei La flor de caffe (Floarea de cafea) compusă de Alcantara, marimba chromatic a lui Hurtado şi o imagine nocturnă cu Luna plină, o aluzie la piesa muzicală a lui Valverde, Noche de luna entres ruinas (Lumina Lunii printre ruine).

Pe fundal, atât pe avers, cât şi pe revers, apar scene din viaţa mayaşilor



Surse: banknotenews.com, coinworld.com, banknotecoinstamp.com, banguat.gob.gt, mriguide.com, investopedia.com, wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu