#Guyana (2022) – nouă bancnotă comemorativă de circulaţie de 2000 Dolari: Aniversarea a 55 de ani de la obţinerea independenţei

Cu un an întârziere datorită pandemiei de COVID-19, Banca Naţională a Guyanei a pus în circulaţie luna trecută  o bancnotă comemorativă de 2000 Dolari, dedicată aniversării a 55 de la obţinerea independenţei de stat (26.05.1966).


 Pe avers, în fundal, apar stegul naţional şi un râu. În zona centrală, este plasat logo-ul Băncii Naţionale a Guyanei, peste care este menţionată valoarea bancnotei. În partea dreaptă, apare harta ţării, pe care sunt plasate cele mai importante resurse economice: diamante, aur, petrol, bauxită, zahăr, cherestea. Sub logo-ul băncii, se observă logo-ul aniversar cu sloganul “One Guyana/O Guyană”, slogan lansat de actualul preşedinte al ţării. În partea stângă, în fereastra transparentă, apare capul unui jaguar.

Indigen Wai-wai

Pe revers, în centru apar feţele a şase copii, reprezentând cele şase grupuri etnice ale ţării: populaţia indigenă, indieni, africani, portughezi, europeni şi chinezi. În mijlocul imagini apre din nou sloganul “One Guyana”. În partea dreaptă, este menţionat motto-ul naţional: “Un popor, o naţiune, un destin”, iar spre margine apare floarea naţională, o specie de nufăr subtropical . În partea stângă, se poate observa un model tradiţional al populaţiei indigene Wai-Wai (în traducere aproximativă poporul pădurii).

Bancnota este tipărită pe polimer, având dimensiunea de 156x65 mm. Culorile predominante galben, verde, albastru, roz.

 

Surse: banknotenews.com, bankofguyana.org.gy, wikipedia.org, caribbean-beat.com, evergreenadventuresgy.com

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #guyana #dolar #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu