#Estonia (2022) – monedă comemorativă de circulaţie de 2 Euro: Aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Scriitorilor din Estonia

Prima monedă comemorativă a Estoniei din acest an a fost pusă în circulaţie la data de 09.03.2022 şi este dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Scriitorilor din Estonia (Eesti Kirjameeste Selts – EKmS).




Pe aversul monedei se află o carte deschisă, pe pagină fiind scris un citat din Jakob Hurt, “regele folclorului estonian”: "Kui me ei saa suureks rahvaarvult, peame saama suureks vaimult" – dacă nu putem fi o naţiune măreaţă prin număr, trebuie să fim măreţi prin spirit. În partea de sus se menţionează numele asociaţiei şi cifra 150, iar partea dreaptă apar anii 1872-2022. Jakob Hurt a fost primul preşedinte al EKmS şi a dorit publicarea unei enciclopedii sub numele de Monumenta Estoniae Antiquae, enciclopedie care să adune în paginile ei poveşti, cântece, ghicitori, proverbe şi legend estoniene. El a organizat şi coordonat 1400 de voluntari, a căror muncă s-a concretizat în aproximativ 124.000 de pagini de folclor. Designul aversului este realizat de Riho Luuse.

Reversul monedei este cel standard al monedelor de 2 Euro.

Jakob Hurt

EKmS a fost fondată în Tartu, prima întrunire a asociaţiei având loc in martie 1872. Asociaţia includea cei mai importanţi scriitori, poeţi, artişti şi jurnalişti estonieni ai vremii. Ţelul asociaţiei a fost promovarea limbii şi literaturii estoniene, pentru mai buna înţelegere de către estonieni a istoriei şi culturii naţionale. Activitatea asociaţiei a fost oprită în 1893 de către autorităţile ţariste.

Moneda are un tiraj de 1.000.000 buc.


Surse: coin-brothers.com, numismatica-visual.es, wikipedia.org



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu