#SUA (2022) – prima monedă de 25 cenţi a noii serii “Femei Americane”

Monetăria SUA a început distribuirea primelor monede de 25 cenţi din noua serie “Femei Americane”, serie dedicată realizărilor a 20 de femei din SUA. Seria se va întinde pe parcursul a patru ani, cu cinci monede lansate în fiecare an şi va prezenta personalităţi feminine americane din domeniul artelor, ştiinţei, drepturilor civile etc. Prima monedă a seriei este dedicată poetei şi scriitoarei  Maya Angelou, care devine astfel prima femeie de culoare al cărei portret este prezentat pe o monedă SUA.

 


Aversul monedei prezintă o nouă versiune a portretului lui George Washington, portret realizat de Laura Gardin Fraser cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Washington şi propus spre utilizare pe monedele de 25 cenţi bătute începând cu anul 1932. Deşi favorit, acest design a pierdut concursul la vremea respectivă, fiind însă ales 90 de ani mai târziu. Pe avers apar textele “Libertate”, “Credem în Dumnezeu”, anul emiterii, marca monetăriei (D, P sau S) şi iniţialele artistei LGF. Aversul este comun tuturor monedelor din serie.

Reversul, realizat de Emily Damstra şi Craig A. Campbell, o prezintă pe Maya Angelou cu braţele ridicate, având în fundal un lăstun (sper că am tradus bine, pentru cunoscători progne subis) în zbor şi răsăritul soarelui. În partea stângă este menţionat numele poetei.

 


Maya Angelou a devenit cunoscută la nivel internaţional prin publicarea volumului autobiografic “Ştiu de ce cântă pasărea în colivie”. Cu ocazia inaugurării mandatului preşedintelui Clinton, a fost prima scriitoare de culoare care a avut ocazia de a prezenta o creaţie proprie la un astfel de eveniment. La nivel naţional, cariera ei a fost răsplătită cu numeroase premii.

 

Surse: usmint.gov, dailyo.in, usacoinbook.com, wikipedia.org


#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #SUA #cent #dolar #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu