#Danemarca (2022) – nouă monedă comemorativă de circulaţie de 20 Coroane

Banca Naţională a Danemarcei, va pune în circulaţie o nouă monedă comemorativă de 20 Coroane, începând cu data de 14.01.2022. Motivul acestei lansări o reprezintă aniversarea a 50 de ani de la urcarea pe tron a Reginei Margareta a II-a a Danemarcei.



Aversul monedei prezintă în premieră un nou portret al reginei, portret realizat de Kathrine S. Moseholm. Regina este prezentată din profil, fiind intoarsă spre dreapta. Stilul aversului este influenţat de arta decupării hârtiei şi de sculptura minimalistă. În partea centrală, jos, se observă marca monetăriei daneze.

Reversul monedei este dominat vizual de modele organice, realizate din contopirea a câte două cifre 50, referire directă la cei cei 50 de ani aniversaţi. La rândul lor, cele patru modele, dispuse sub forma unor romb, fac referire la cele patru palate din Piaţa Amalienborg. În mijlocul reversului apare monograma reginei. Reversul a fost realizat de Jeanette Skov Jensen.

Pe lângă această monedă de circulaţie, cu ocazia acestui jubileu, se vor pune la vânzare şi monede de argint de 500 Coroane, respectiv monede proof de 20 Coroane.

 

Surse: nationalbanken.dk, facebook.com/nationalbanken

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #danemarca #coroana #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu