#Venezuela (2021) – noi monede de 1 Bolivar digital şi 50 Centimos

 Conform unui comunicat postat de Banca Centrală a Venezuelei, de la data de 01.10.2021 s-a aplicat o nouă denominare a monedei naţionale, a treia după acţiunile similare din 2008 şi 2018. Denominarea a constat în tăierea a şase zerouri, fapt ce a permis inclusiv reapariţia monedelor în buzunarele cetăţenilor. În acelaşi timp, moneda naţională a fost redenumită Bolivar digital. Venezuela va beneficia de bancnote de 5, 10, 20, 50 şi 100 Bolivari digitali, respectiv monede cu valorile de 1 Bolivar digital, 25 şi 50 Centimos.



Din sursele consultate, până în prezent se regăsesc în circulaţie monede de 1 Bolivar digital şi 50 Centimos, respectiv bancnotele de 5 şi 10 Bolivari digitali. În postarea de astăzi voi prezenta doar monedele, urmând să revin cu detalii despre bancnote pe măsură ce se confirmă intrarea lor în circulaţie.


În circulaţie deja sau nu, cele trei monede mai sus menţionate au design similar. Pe avers, toate prezintă portretul lui Simon Bolivar, într-o nouă versiune, flancat de câte 4 stele (cele opt stele simbolizează provinciile componente ale Venezuelei în momentul obţinerii independenţei). În stânga portretului, jos, apare marca Monetăriei Naţionale a Venezuelei. Textul de pe avers este Bolivar Eliberatorul.




Reversul monedelor prezintă în zona centrală valoarea acestora şi denumirea monedei. În partea de sus este menţionat Banca Centrală a Venezuelei, iar în partea de jos, anul emiterii 2021.

 

Surse: worldcoinnews.blogspot.com, bcv.org.ve, numismatica.info.ve, banknotenews.com, wikipedia.org, coininvestornews.com

 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #venezuela #bolivar #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu