#Marea_Britanie (2022) – două noi monede commemorative de 2 Lire sterline

Monetăria Regală a Marii Britanii a anunţat că va pune în vânzare setul de monetărie aferent anului 2022 începând cu data de 04.01.2022.

Setul conţine următoarele monede: două monede de 50 Pence, una dedicată Jocurilor Commonwealth-ului Birmingham 2022, una dedicată jubileului de platină al Reginei Elizabeta a II-a (70 de ani de la urcarea pe tron, la data de 06.02.1952), două monede de 2 Lire Sterline, una dedicată lui Alexander Graham Bell, una dedicată artistei Vera Lynn, o monedă de 5 Lire Sterline, dedicată tot jubileului de platină al Reginei. Din informaţiile disponibile până în prezent, monede de 2 Lire Sterline şi de 50 Pence nu vor intra şi în circulaţie




În materialul de astăzi voi prezenta cele două monede bimetalice de 2 Lire Sterline, pe care le consider a fi cele mai interesante din setul anunţat.

Moneda dedicată lui A.G.Bell, comemorează 100 de ani de la moartea inventatorului telefonului. Reversul prezintă cele 12 butoane ale unui telefon fix cu butoane (cifrele de la 0 la 9 şi 2 butoane secundare * şi #, pe acestea din urmă fiind menţionaţi anii vieţii lui A.G. Bell, 1847-1922). Alegerea prezentării butoanelor (sistem devenit popular în jural anilor 1970) în locul clasicului disc (devenit popular în anii 1919), mi se pare o alegere cât se poate de inspirată, pentru publicul mai tânăr făcându-se mai uşor legătura între inventator şi produsul inventat.

 


Moneda dedicată Damei Vera Margaret Lynn (titlul feminin echivalent lui Sir), este un omagiu adus celei supranumite „Dragostea Forţelor Armate”. Cântăreaţa Vera Lynn a cunoscut popularitatea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a susţinut concerte pentru trupele britanice din Egipt, Burma şi India.Ultimul ei single a fost lansat la sfârşitul războiului din Insulele Falkland. A activat în diverse organizaţii de caritate dedicate veteranilor de război, copiilor bonavi de cancer şi a femeilor cu cancer la sân. A primite titlul de Dame în 1975.

 


Surse: royalmint.com, wikipedia.org, coininvestornews.com

 

#atlasulbanilor #numismatica #monede #notafilie #bancnote #marea_britanie #lirasterlina #ab2022 #numaidesprebani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu