Franţa (2021) – monedă comemorativă de colecţie de 2 Euro (1/2021)

Tema: 75 de ani de la înfiinţarea UNICEF
Gravor: Joaquin Jimenez
Data emisiunii: 20.02.2021
Variante/tiraj: proof (10,000 buc.), BU (5,000 buc.)
Caracteristici: cupronichel, diametru 25,75 mm, greutate 8,5 g.



Revers: o reprezentare a planetei, realizată din piese de puzzle, metaforă pentru toate legăturile care ne unesc. Cele două mâini de copii care înconjoară globul amintesc de misiunea UNICEF dedicată tuturor copiilor. În partea stângă avem o ramură de măslin (trimitere la logo-ul UNICEF), simbol al păcii. În partea de sus, apare scris UNICEF, anii 1946-2021 şi motto-ul organizaţiei “Pentru fiecare copil”. În partea de jos observăm iniţialele Republicii Franceze, marca monetăriei şi marca gravorului (cele două pătrate suprapuse).

Avers: harta geografică a Europei, cu 12 stele plasate în partea dreaptă a inelului exterior. Denominarea 2 Euro plasată central. Inițialele designer-ului aversului - LL, belgianul Luc Luycx de la Monetăria Regală a Belgiei, plasate sub sub litera O din Euro.
Cant: combinaţie între cifra 2 şi simbolurile **.



Info: UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund), a fost înfiinţată în 1946, cu scopul de a ajuta copii şi tinerii cu viaţa şi viitorul în pericol, indiferent de rolul avut de ţara lor în (atunci) recentul încheiat Război Mondial. Iniţial, organizaţia a fost creată de ONU ca şi fond de ajutorare de urgenţă iar din 1953 devine o organizaţie de sine stătătoare.
Monedele sunt diponibile la preţul de 10 Euro (BU), respective 20 Euro (proof), din aceste sume 2 Euro fiind donaţi de Monetăria Paris către UNICEF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu